Mejla

Michael Carlsson

Carlsson: Toppchans att vinna i år igen...

Publicerad:
Uppdaterad:
Michael Carlsson om dagens V75-tävlingar på Oslobanan Bjerke.
Foto: TR Bild
Michael Carlsson om dagens V75-tävlingar på Oslobanan Bjerke.

Han är titelförsvarare i Oslo Grand Prix efter en rykande avslutning i fjol.

Vitruvio har toppchans att även ta hem Norges största lopp även i år – nu i Björn Goops regi.

V75 gästspelar i Norge under söndagen och det är Bjerke travbana som gäller. Det är dags för Oslo Grand Prix vars förstapris i år är delvalverad till 350 000 norska kronor. I fjol var det 1,5 miljon norska kronor. Loppet som sådant är också en blek upplaga mot vad det brukar vara men så är det under rådande omständigheter.

Vitruvio spurtade sylvasst till segern i fjol för Jorma Kontio, trots en galopp i sista sväng. I år har det bara blivit tre starter för den italienske stjärnhästen och efter två femteplatser på Vincennes i början i vintras hade han ett uppehåll inför Copenhagen Cup senast. Då hade Vitruvio blivit segerfarlig utan den galopp som spolierade chansen in i sista kurvan. Hästen såg stark ut i det läget och hade knappast torskat det storloppet. 

Nu finns Vitruvio sedan en tid tillbaka i Björn Goops träning och rapporteras ha varit jättefin i jobben. Från ett bra läge bakom bilen tror jag att han blir ytterst svårslagen i årets Oslo Grand Prix. Speciellt med tanke på att konkurrenterna inte har visat någon gnistrande form på slutet. Elian Web gav upp (fick förvisso hård press) från ledningen i sitt elitloppsförsök och har startat både länge och tätt. Looking Superb har heller inte fått till det på länge även om han har gått snabba avslutningar i eliten. Han ska nu utrustas med ett helstängt huvudlag enligt Frode Hamre och är ett givet streck om man garderar Vitruvio.

Men jag tror inte att det behövs och spikar Björn Goops nyförvärv utan att tveka.

Svår att besegra

Jag streckar på med ett gäng hästar i det inledande stayerloppet över tre varv på V75. Favorit är Tessy D’Ete som efter skrällsegern i V75 näst senast var ursäktad av ett lopp i dödens på Double Exposure senast. Hon är dock sto som står med 40 meters tillägg mot hingstar vilket kan bli tufft. På startvolten vill jag vurma för Strong Case som tränas av Anders Lundström Wolden, vilken även tränade vinnaren Captain Morgan i det här loppet i fjol. Strong Case mötte Noble Superb senast och var bara en tiondel efter denne i mål. Då var det lika start och nu står Strong Case 40 meter före Noble Superb. Avslutningen senast var det inga fel på, snarare tvärtom i 1.10-fart till slut.

Franskfödda Etenclin kan dock bli den som blir svårast att besegra. Han tränas i Holland och radade upp segrarna på Wolvega i våras. Hästen vann även lopp på Vincennes i vintras och var preparerad för stayerloppet i Köpenhamn under Copenhagen Cup-dagen, men då orsakade kusken två omstarter och blev utkörd. Inte omöjligt att han bara krossar allt för Robin Bakker.

Helt överlägsen

V75-2 är ett sprinterlopp och jag streckar sex hästar. Mitt tips går till The Baron som var riktigt fin vid spurtsegern i Biri senast. Efter en attack från fjärde par utvändigt 700 meter kvar svepte han till ledningen 200 meter senare och var helt överlägsen.

Den tredje avdelningen känns som ett säkert tvåhästars lås. Zarenne Fas har visat väldigt hög kapacitet och även om han inte har vunnit på länge har han avslutat starkt i skymundan i stenhårda sällskap. Senast var han ute i Gulddivisionen i Gävle, vilket var sprinterloppet ”Vägen till Elitloppet” och spurtade vasst till femteplatsen bakom vinnande Racing Mange via 1.08 sista 800 metrarna. Nu har han ett bra läge bakom bilen och i ett litet fält kommer hans våldsamma speed att bita väldigt bra och troligen räcka till seger.

Jag dubblar dock systemet med den troliga ledaren Lewis Ale som snart tar en seger. Hästen har gjort två lopp i sin nya regi Peter Untersteiner och senast höll han starkt som tvåa knappt slagen från dödens mot Stoletheshow. Nu kan det vara ledning runt om (såvida inte den invändigt startsnabba Samt Different Day svarar, men han har å andra sidan inte startat på ett år och lär väl knappast köras så offensivt).

Hoppas njuta av en härlig duell

V75-4 ser lite smålurigt ut och jag streckar sju hästar. High Into The Sky och Ivan B.R. har båda riktigt fin form och kommer från seger från ledningen. Fördel den förstnämnde nu på spåret då han är startsnabb. Men varningen är Hands Down som har mött den nämnda duon på slutet från sämre utgångslägen och gjort det bra. Nu står han betydligt bättre till och kan få revansch. 

I kallblodsloppet, V75-5, får vi återigen se stjärnorna Odd Herakles och Lome Brage drabba samman. Båda är fantastiska hästar som ser ut som rena varmbloden. Odd Herakles har vunnit tolv av sina 13 senaste starter och var magnifik när han tog hem Elitkampen på Solvalla. Han vann spårlottningen gentemot Lome Brage och från innerspåret gäller det såklart att kunna ta emot startkatapulten som har bricka tre. Odd Herakles är också startsnabb och har hållit upp ledningen från innerspåret bakom bilen tidigare. Men Lome Brage har även lyckats överflygla honom ett par gånger, senast på Klosterskogen i april förra året. Lyckas Lime Brage snuva Odd Herakles på täten från bricka tre blir det han som är hästen att slå. Tränaren Anders Lundström Wolden är såklart medveten om det och aviserar barfota bak för första gången på länge för Lome Brage, allt i jakten på att få sin häst ännu explosivare från början. Jag streckar båda hästarna och hoppas att få njuta av en härlig duell mellan två kallblodsgiganter.

Tror att en trio gör upp

Jag tror att en trio gör upp i V75-6 och det blir tre streck på systemet. Faktum är att den trion Calina, Code Bon och Gogo Hall möttes i senaste starten. Då var Calina först i mål med en tredjeplats i en snabb avslutning. Det fina stoet vann från ledningen gången innan och det här är en av Frode Hamres bästa chanser under dagen. Men stallkamraten Gogo Hall ska inte nonchaleras då han inte har haft det riktiga flytet på slutet. Senast levererade han en bra spurt till femteplatsen från ett dåligt läge, och i starterna innan dess har han inte fått chansen och haft krafter kvar.

Betalar även för Code Bon som har kommit tillbaka bra efter sitt nästan två år långa skadeuppehåll. Senast var han dock ursäktad efter en tuff löpning utvändigt om ledaren.

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 12–2–14–10–15 (13–11)

V75-2: 6–1–3–5–4–2 (8–12)

V75-3: 4–3 (7–2)

V75-4: 4–11–3–5–2–12–1 (9–10)

V75-5: 1–3 (5–4)

V75-6: 5–9–6 (2–1)

V75-7: 5 Vitruvio (1–9)

Systemet är på 2520 rader / 1260 kronor.

Av: Michael Carlsson

Publicerad: