Domaren: ”Vi vevade filmen 15–20 gånger”

Berättar om omtalade händelsen på V75 i lördags: ”Kan inte påminna mig om ett svårare fall att döma”

avErik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: ATG
Här krokar Conrad Lugauers Night Brodde och Örjan Kihlströms Man at Work ihop i V75–7. Här ser man händelsen framifrån.

Favoriten 9 Man At Work krokade ihop med 8 Night Brodde kort innan mål i V75–7 i lördags och tappade segern till den sistnämnde i och med incidenten.

Domarna lät resultatet stå - vilket rört upp en storm i trav-Sverige.

– Vi har full förståelse för de som tycker motsatsen till vårt beslut. Jag kan inte påminna mig om någon svårare fall att döma under mina 30 år i nämnden, säger Björn Persson, som jobbade som en av domarna på Åbytravet i lördags.

Favoritspelarna satte jublet i halsen i V75–7.

När de nästan kunnat räkna hem 9 Man at Work och Örjan Kihlström hände något.

Ekipaget krokade i innerspårets 8 Night Brodde, körd av Conrad Lugauer.

Man at Work tappade fart och Night Brodde kunde i och med incidenten koppla grepp igen och vinna.

Resultatet dröjde, men efter febrilt domarjobb i måldomarnämnden kom beskedet: resultatet i mål stod.

Det skapade en storm bland spelare, inte minst i sociala medier, som ansåg att ordningsföljden i mål skulle flyttas då Conrad Lugauer, enligt bilderna som visades, bröt ut mot Örjan Kihlström.

”Första intrycket var att Conrad bröt ut...”

Rutinerade domaren Björn Persson var en av domarna i måldomarnämnden på Åbytravet i lördags. Han berättar hur de kom fram till sitt beslut att låta Night Brodde stå kvar som segrare.

– Första intrycket var att Conrad bröt ut. Det tyckte vi, flera stycken i nämnden. Men vi vevade filmen säkert 15–20 gånger, den så kallade måldomarfilmen, alltså. Och på den såg vi att Örjan bryter ner . Vem gör störst fel? Örjans häst tappade ju lite fart ner han bryter ner, han ledde ju med ett huvud ungefär. Vi uppfattar det som att Örjan gör det största felet här, innan de krokar ihop. Men det är så jädra svårt, men det blev vår bedömning.

– Jag kan inte påminna mig om något svårare fall att döma under mina 30 år i nämnden.

”Några stycken som var inne på nedflyttning...”

På bilderna man ser framifrån ser det ut som att Conrad bryter ut mer än vad Örjan KIhlström bryter ner? Samtidigt kommer ju Conrads hjul in bakifrån och trycker ut Örjans, så han vinner väl fördel av det?

– Jag förstår vad du menar och vi har full förståelse för de som tycker motsatsen, men vår uppfattning är att båda bryter och att Örjan gör det största felet, så att säga. Örjan tar lite i sin häst också, när det inträffar, och tappar fart. Hade han släppt av sin häst där istället kanske han varit först i mål...

– Vi var några stycken som var inne på nedflyttning till en början, men till slut var hela nämnden enig om att det här var rätt beslut.

– Jag vet Johnny Takter sa någon gång att det är en ”racing incident”. Det är ingen som gör rätt eller fel, det är svårt att döma någon. Nu var det olyckligt att det var i sista V75-loppet och att Örjans häst var favorit, det hade jag inte koll på.

Om du hade fått döma i dag, hade det blivit samma utfall?

– Ja.

► Se loppet med det dramatiska upploppet här! [Extern länk]

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav