Drottning på Bodentravet

TRAV

Karlstadamatören Petra Edqvist samlar SM-tecken på hög.

Under torsdagen vann hon Dam-SM i trav för fjärde gången. Sedan tidigare är hon även svensk mästare som amatör.

– Jag har väl tänkt några gånger på att bli proffs men trivs bra som det är. Vi får väl se hur det blir, sade 36-åringen i vinnarcirkeln i Boden.

Segervapnet var femårige valacken M.T.Calvados som tränas av Rommeproffset Jouko Pärssinen. Ekipaget inledde från ett sjundespår bakom bilen och kunde efter en lugn inledning gå fram och överta ledningen dryga varvet från mål.

I sista kurvan gjorde Petra Edqvist ett litet ryck med M.T.Calvados och skakade enkelt av sig konkurrenterna. Det var egentligen aldrig några problem. Som det såg ut. Men kusken visste förstås bättre.

– Han är lite hetsig första biten och jag väntade tills han hade lugnat ner sig innan jag gick på. Han bromsar och tar i om vartannat och gör lite som han vill, avslöjade hon.

Beröm av Jouko

Jouko Pärssinen har ofta använt sig av Petra Edqvist som kusk.

– Det spelar ingen roll vilken häst man sätter henne på – hon bara kör. Det här är verkligen ingen lätt häst att köra så den här segern var verkligen välförtjänt för Petra. Hästen är mycket kapabel men svag mentalt och har i runda slängar slängt bort 300 000 kronor på klanterier och galopper.

Säker på tronen

Petra Edqvist var tidigare ensam om att ha vunnit Dam-SM tre gånger. Nu vann hon loppet för fjärde gången och sitter ännu säkrare på tronen. Hon har även vunnit Amatör-SM och blev 2004 Sveriges första champion i travdisciplinen monté.

Finalen av Dam-SM på Bodentravet kördes inom V65-spelet med 100 000 kronor i förstapris. Tvåa blev Örebrolärlingen Susanne Larsson med Lucky Moment, trea Eskilstunalärlingen Helena Liberg-Carlson med hästen Black Francis Boy.

Mikael Wikner/Kanal75