Trav

”Är beroende av att vinna”

TRAV

Från dramatisk olycka till segerjubel.

Det blev minst sagt en händelserik dag för stjärnjockeyn Inez Karlsson på lunchtävlingarna på Täby.

– Det kändes skönt att bevisa att jag kan vinna även här, säger Inez Karlsson till Trav 365

Inez Karlsson.

Inez Karlsson.

Foto: Kanal75

Uppmärksamheten har varit stor kring jockeyn Inez Karlsson, som gjort succé i USA och slagit svenskt rekord med 161 vinster på ett år. Historien om tjejen som bytte karriär från boxning och sedan gjort kometkarriär inom galoppen i USA är häpnadsväckande.

Och rubrikerna lär inte bli färre efter dagens tävlingar på Täby Galoppbana. Olyckan var framme i i Inez Karlssons första start när Toohottotrot skenade iväg och sprang rakt igenom staketet på banan. Hon slängdes av hästen i farten och det kunde slutat illa.

– Jag blev förbannad för att jag inte kunde rida hästen. Publiken tänkte väl att här kommer stjärnan från USA och kan inte rida en häst, säger Inez och fortsätter:

– Det var väldigt tråkigt att det hände för jag ville vinna åt tränare Tommy Gustavsson, han har varit så himla go' mot mig. Men det viktigaste är att både jag och hästen är okej.

”Ville göra bra ifrån mig”

Inez berättar att skräckscenariot inför tävlingarna var något annat.

– Jag var väldigt noga med att kolla upp de svenska reglerna inför tävlingen. Tänk om jag hade gjort något fel och blivit avstängd redan efter första loppet. Det har varit så mycket skriverier inför det här och jag ville verkligen göra bra ifrån mig.

Inez Karlsson var snabbt uppe på hästryggen igen efter olycka och fick lite senare köra en arabhäst för första gången.

– Det var spännande och Naranji Gilfi var jättesnäll.

Den efterlängtade segern kom i dagens sista lopp på Täby. Med andrahandsfavoriten spurtade Second Strike ner allt motstånd med Inez Karlsson på ryggen.

– Det kändes väldigt skönt att få bevisa att jag faktiskt kan rida häst. Jag har en enorm vinnarskalle och jag njöt av att få vinna. Man kan nästan säga att jag är beroende av vinna, säger Inez Karlsson som var strålande glad efter tävlingarna. ”

”Liv och död”

Inez Karlsson berättar till Trav 365 att i kväll ska det firas med tvillingsystern och lillasystern på någon restaurang i Stockholm. Den stora hästgalan väntar i morgon innan Inez beger sig vidare mot Göteborgs Horseshow, där hon ska intervjuas av Jessica Almenäs.

Om en vecka reser Inez tillbaka till USA för att börja tävla som proffs istället för lärling.

– Som proffsjockey kan jag tävla på samma villkor som de andra, i och med att jag slipper vikttillägget på cirka 2,5 kilo. Så nu blir det att bygga mer muskler.

Konkurrensen i USA är stenhård och det är få kvinnor i branschen.

– De tar verkligen sporten på liv och död i USA. Man har en annan mentalitet där. Här har alla varit så snälla mot mig och jag har trivts kanonbra, säger Inez.

Hon berättar att Sverigevistelsen hittills varit smått tumultartad, samtidigt som hon visar sitt fullspäckade schema.

– Jag hade förväntat mig att några lokaltidningar skulle ringa, men det har varit späckat med intervjuer till alla möjliga. Och det är kul såklart, all publicitet behövs till galoppsporten, säger en glad Inez Karlsson som sedan beger sig iväg för att fira vinsten med champagne.

Jens Oscarsson/MiniMedia

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!