Just nu: Rättegången avslutad – för i dag

TRAV

Sportbladets Mattias Karlsson rapporterar från Lidköping tingsrätt

Foto: Arne Lundström

Rättegången mot Åke Svanstedt, Carl Johan Jepson och Glenn H Persson har inletts.

De tre travprofilerna åtalas för att i Svanstedts stall ha använt eldrivna så kallade grisfösare på hästarna.

Sportbladets Mattias Karlsson liverapporterar på plats i Skaraborgs tingsrätt i Lidköping åt Trav365.

13.35 Rättegången avbryts dag ett och återupptas i morgon bitti klockan 9.00. Dagens programpunkter har gått snabbare än beräknat.

13.30 Roger Jansson: "Åke Svanstedt gillar inte att hans personal är hård mot hästar, det är de gångerna han blir arg."

13.20 Roger Jansson förnekar att de blivit ombedda i stallet att inte vittna sanningsenligt. Han medger dock att han hört rykten om att det ska förekommit grisfösare i Åke Svanstedts stall, men aldrig sett något själv och att han skulle märkt om det använts på någon av de hästar han sköter. Den första gången Roger Jansson såg en grisfösare var på bild i Sportbladet.

13.10 Vittnet Roger Jansson förnekar att han någonsin sett en grisfösare och att han vetat något på förhand om STC:s oanmälda razzior.

11:50 Just nu är det lunchpaus. Förhandlingarna återupptas klockan 13.00 – då börjar liverapporten igen.

11.30 Lunchpaus. Förhandlingarna återupptas klockan 13.00.

11.25 Carl Johan Jepson berättar om avundsjukan inom travvärlden. Hur tränaren Kari Lähdekorpi också ofta blir anklagad för fusk, bland annat för att hans fru är veterinär.

11.20 Carl Johan Jepson är nu egen travtränare på Färjestad. Jepson berättar om hur vittnet Paw Mahony blev sur när han fick börja köra hästar. Han berättar också hur han för några år sedan träffade reportrar från TV3 som erbjöd pengar för bildbevis, men han har aldrig sett de otillåtna träningsmetoderna förekomma.

11.15 Åke Svanstedts tidigare lärling Carl Johan Jepson förhörs. "Vittnena ljuger, jag tror att det är avundsjuka", säger han. "Hästarna bli rädda av elstängsel och skenar iväg, om man använde elfösare skulle det vara livsfarligt att sitta bakom i en sulky. Jag använde aldrig hjälm ens på gården, jag använde keps, jag är rädd för att tappa hår."

11.10 Glenn H Persson: "Åke Svanstedt är mån om att hästarna ska trivas och vet vad som krävs vad de ska må bra. Hans träningsfilosofi är att det ska vara så naturligt och enkelt som möjligt. Jag har svårt att tro att de påstådda träningsmetoderna skulle fungera. Hästarna skulle bli skärrade och rädda och ha svårt att prestera.”

11.00 "Hästar som backar mot elstängsel slår bak ut direkt", säger Glenn H Persson. Precis som Åke Svanstedt hävdar Glenn H Persson att hästar skulle bli "bakrädda" om man använde elstötar på dem.

10.55 Precis som Åke Svanstedt tidigare berättar Glenn H Persson om STC:s oanmälda razzior. "När vi kom in från en träningsrunda var det folk överallt och de sökte igenom allt. De hade fått mycket anmälningar om grisfösare och att hästar mådde dåligt. Förbundet hittade ingenting och tyckte att alla hästarna mådde bra."

10.50 Glenn H Persson förhörs. Han är försteman i Åke Svanstedts stall och har även en egen liten tränarrörelse vid sidan om. Han säger att han aldrig i sitt liv har sett en grisfösare i något sammanhang.

10.40 Rättegången återupptas efter en halvtimmes paus. Åke Svanstedt ger ett mycket samlat intryck och är vid gott humör. Han har ögonkontakt med rätten och skämtar flera gånger i förhör, bland annat med de andra åtalade. Han lägger ut texten och kan till och med säga emot sin advokat Leif Silbersky.

10.10 Svanstedt: "Det är mycket skitprat inom travet när det är stora pengar inblandade med prispengar och spel. Vi har lyckats med många hästar som mindre tränare innan oss har misslyckats med."

"Det är nonsens att min körstil ska ha något med otillåtna träningsmetoder att göra. Alla har sin körstil och man kan inte dra några slutsatser av det. Jag kör ofta för fullt 700 meter kvar, men Björn Goop som vinner mest lopp i landet har samma taktik. Örjan Kihlström kör däremot tvärtom."

09.55 Åke Svanstedt berättar hur några av de som är vittnen ska ha misskött sig. Före detta hästskötaren Disa Zetterman ska ha förändrats som människa under jobb i Frankrike och de gick skilda vägar. Travtränaren Hans Eriksson höll till på gården sedan tidigare innan Svanstedt köpte den och ska ha uppträtt avundsjukt. Före detta lärlingen Paw Mahony ska ha varit elak mot hästarna ("ingen bra anställd, han var olämplig att jobba med djur") och fick köra mindre lopp och slutade.

09.45 Svanstedt: "Vi har lugna hästar i stallet. Jag vet inte vad träningsmetoden skulle kunna ha för verkan, men jag har ju sett vad som händer när hästar går emot elstängsel. Det skulle vara livsfarligt att köra hästar som utsatts för det här. "Jag tror att vittnena ljuger. De har anledning att vara arg på mig".

09.40 Åke Svanstedt förhörs. "Den påstådda träningsmetoderna förekommer inte på gården, det ingår inte i min träningsfilosofi, hästarna måste bra fysiskt och fysiskt för att kunna prestera", säger han.

09.30 Advokaten Leif Silbersky redogör för att det under många år har förekommit rykten om att Åke Svanstedt ska ha använt de otillåtna träningsmetoderna, och hur STC (Svenska Travsportens Centralförbund) gjort två oanmälda razzior på Svanstedts gård utan att hitta någonting eller sett hästar som inte har mått bra.

09.20. Åke Svanstedt, Glenn H Persson och Carl Johan Jepson förnekar brott genom sina advokater. Åklagaren Anders Gustafsson redogör för vilken otillåten utrustning Åke Svanstedt åtalas för att ha använt. Enligt åklagaren orsakar de så kallade eldrivna grisfösarna onödigt lidande hos hästarna – det är smärtsamt och hästarna blir uppstressade.

09.10. Åke Svanstedt anlände till tingsrätten tillsammans med sin advokat Leif Silbersky i skenet av ett 20-tal fotoblixtrar och tv-kameror. Svanstedt såg lugn och samlad ut. Svanstedt har en mörkblå tröja med en ljusblå skjorta under.

09.00. Klockan 07.45 var Sportbladet på plats i tingshuset i Lidköping. Då var redan ett 50-tal personer här för att vara säkra på att få en plats i relativt lilla tingssal 1. Pressuppbådet och mediaintresset är stort. Bland annat tv-stationer, riksmedia och travmedia är närvarande.

Rättegången inleds klockan 9.00 med yrkanden.

De står åtalade

Åke Svanstedt

Åtalas för anstiftan till djurplågeri.

Glenn H Persson

Åtalas för medhjälp till djurplågeri samt övergrepp i rättssak.

Carl-Johan Jepson

Åtalas för djurplågeri.

Förhör med de åtalade och vittnen kommer att hållas onsdag 25 november-fredag 27 november och måndag 30 november-tisdag 1 december, klockan 9.00-17.00.

Åke Svanstedt är åtalad för anstiftan av djurplågeri, Carl Johan Jepson är åtalad för djurplågeri och Glenn H Persson är åtalad för medhjälp till djurplågeri samt övergrepp i rättssak för att hotat ett vittne med Hells Angels.

Detta har hänt

2006

STC gjorde en razzia mot Åke Svanstedt efter flera anonyma tips om elchocker. Man gick igenom gården, men hittade inget.

30 november 2008

Ett anonymt vittne träder fram i TV4:s program Kalla Fakta och berättar att otillåtna metoder används i träningen hos Åke Svanstedt. Enligt vittnet ska Svanstedt ha använt så kallade grisfösare med strömimpulser för att pressa hästarna att springa fortare.

17 december 2008

Åke Svanstedt har kontaktat stjärnadvokaten Leif Silbersky som ska hjälpa honom. Jordbruksverket har lämnat ärendet vidare till polis och åklagare

17 december 2008

Två tidigare anställda hos Åke Svanstedt, Disa Zetterman och Tomas Pettersson, träder fram i TV4:s Kvällsöppet och berättar hur de sett hästar fått elchocker med grisfösare hos Åke Svanstedt.

18 december

STC beslutar att ge Åke Svanstedt körförbud efter misstankarna om djurplågeri. Förbudet gäller först och främst till den 23 december.

20 december

Travtränaren Olle ”Lappen” Lindqvist, 71, berättar i Sportbladet att han själv har testat grisfösare på hästar.

23 december

Körförbudet mot Åke Svanstedt hävs.

24 mars

Den tidigare anställde Carl Johan Jepson delges misstanke om djurplågeri.

25 mars

Åke Svanstedts försteman Glenn H Persson har delgivits misstanke om djurplågeri.

1 april

Åke Svanstedt förhörs av polisen och delges misstanke om anstiftan till djurplågeri.

26 maj 2009

Åtal väcks mot Åke Svanstedt, förstemannen Glenn H Persson och lärlingen Carl-Johan Jepson.

Svanstedt åtalas för anstiftan till djurplågeri, Carl Johan Jepson åtalas för djurplågeri, Glenn H Persson åtalas för medhjälp till djurplågeri samt övergrepp i rättssak. Persson ska ha hotat ett vittne med Hells Angels

25 november 2009

Rättegången inleds mot de Åke Svanstedt, Glenn H Persson och Carl-Johan Jepson. Förhandlingarna pågår i fem dagar.