Redén: ”Då tappade jag fokus på allt”

Vann Sprintermästaren efter drama • Tränaren dagen efter om: • Det sparsamma firandet • Tvivlen efter försöket • Kaoset i hans huvud efter segern.

1 av 6 | Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Örjan Kihlström och Perfect Spirit vinner Sprintermästaren knappt före Lucifer Lane och Johan A Nilsson.

avDaniel Söderbäck

TRAV

Perfect Spirit vann finalen av Sprintermästaren efter jättedrama.

Dagen efter succén berättar tränaren Daniel Redén, 38, om det sparsamma firandet, tvivlen efter försöket och kaoset i hans huvud efter segern.

– ”Perra” som sköter hästen sa att det var galopp och sedan vände han och gick iväg. Då tappade jag fokus på allt, jag var i chock, säger Daniel Redén.

I fjol vann Perfect Spirit Hambletonian för Åke Svanstedt.

Under torsdagskvällen vann den fyraårige hingsten ”Sveriges Hambletonian”, finalen av Sprintermästaren och tog hem första priset på 995 830 kronor.

Men kvällen började inte som varken tränaren Daniel Redén eller kusken Örjan Kihlström ville. Perfect Spirit föll för första gången på svensk mark när han ”bara” slutade tvåa i försöket bakom Calle Crown.

– Känslan efter försöket var inte så ljus. Jag frågade mig om det var något fel på hästen eftersom han inte travade som han skulle i svängarna. Jag gick igenom honom, och anade att han hade något skit i kroppen, men jag hittade inget fel. Han var glad och skrek, säger en något trött Daniel Redén till Trav365 dagen efter storsegern.

”Det skulle bli svårt”

Handen på hjärtat, trodde du på en seger efter försöket?

– Nej, jag ska vara ärlig och säga att jag trodde det skulle bli svårt. Jag visste att jag hade en bra häst, men att hästen inte var i toppform. Det var bara att försöka göra det bästa av situationen. Jag visste att han klarade av två heat, vilket han gjort bra i USA.

Till finalen korrigerade Daniel Redén utrustningen på hästen.

Han lättade hästen genom att ta bort ett par boots på framhovarna, tog bort skydd på bakhovarna, satte på ett norskt huvudlag och plockade av dövhuvan, så Perfect Spirit skulle höra kommandona från Örjan Kihlström.

Likheter med Propulsion

Och finalen blev ett drama. Lucifer Lane och Johan A Nilsson var på väg mot segern, men Örjan Kihlström och Perfect Spirit gick förbi med minsta marginal.

Daniel Redén trodde dock att hästen skulle diskvalificeras för galopp.

– Jag såg ”Perra” (Pär Pergenius) som sköter hästen. Han skrek galopp, vände sig om och gick iväg. Så jag var helt inställd på att det var galopp och tappade fokus på allt, säger Daniel Redén och fortsätter:

– Sen ser det nog värre ut än vad det är. Jag har kört hästen hemma och han kan göra sådana steg, utan att det blir galopp. Men in på upploppet, när han blev generad, var det väldigt nära... Det gick som på nålar sen men vi hade marginalerna på vår sida.

– Det finns lite likheter med Propulsion. Han kan också se lite loj ut i första försöket, det är som om de behöver ett lopp i kroppen.

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Perfect Spirit och skötaren Pär Pergenius.

”Jag var i chock”

Med tanke på att du trodde det var kört, är detta den mest känslosamma segern för dig i karriären?

– Nej, inte så mycket att jag var rörd. Jag var i chock, hjärnan hade ju ställt in sig på det som Pär skrek, så det blev lite för mycket. Jag kopplade inte att vi vann, det var först i vinnarcirkeln. Det var skumt.

– Men det är ett fantastiskt lopp att få vinna och jag har haft turen att få in den här hästen i träning, det är jag väldigt tacksam för.

Vad säger du om Örjan Kihlström?

– Allt är väl redan sagt? Han är en del av teamet vilket är fantastiskt. Han får hästarna att utvecklas enormt.

Tvättade bilen

På lördag har Daniel Redén nya hästar till start, när V75 avgörs på Halmstad igen. Han stannade därför kvar i Tylösand och tog en sen middag med teamet kring hästen efter storsegern.

– Jag somnade vid halv två-två i natt. Vi hann med en snabb middag i Tylösand, men jag är inte så mycket för festande, det kändes onödigt. Sedan gick jag igenom loppen.

Hur var det att vakna upp i dag?

– Jag var trött, men det var härligt. Jag gick ner och tog en frukost, åkte och tvättade bilen och kollade på Johan Untersteiners fina gård. Men han vet inte om att jag var där, ha ha.

Till sist, jag misstänker att telefonen gått varm?

– Ja, det har varit väldigt mycket sms och samtal, från nära, men även från människor jag inte känner. Det är jag väldigt tacksam för.

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Halmstad