Fick hemlängtan – smet till sina gamla kompisar

Foto: ALN
Uncle Remus och Dan Widegren.
TRAV

Efter loppet smet hästen och var borta i fyra timmar.

Tränaren befarade det värsta – då hittade hon Uncle Remus hos sin före detta tränare.

– Han visste väl vart han skulle gå, det är helt otroligt, säger Lise Lotte Björkman.

Halmstadproffset Dan Widegren tränade den sjuårige valacken Uncle Remus fram tills för ett år sedan. Nu har amatören Lise Lotte Björkman hand om hästen som i måndags startade på Halmstads travbana och slutade sexa. Efter loppet, när amatörtränaren skulle sela av sin häst, rymde hästen från stallet och sprang iväg in i skogen. Lise Lotte Björkman och flera andra på banan letade hästen i flera timmar och tränaren befarade det värsta.

– Han sprang iväg med selen på sig och jag var helt säker att han låg i något dike. Det var ju mörkt hela tiden så man kunde inte se honom om han legat i något dike. Det var fruktansvärt men jag fick fantastisk hjälp av några på banan. Halmstadtravet är bäst, säger Björkman.

Fick hemlängtan

Tränaren kontaktade polisen och var på väg att ge upp sökandet efter fyra timmar. Då ringde Christer Lönn, som jobbar hos Dan Widegren, med glädjande besked.

– Christer ringde och berättade att hästen stod i en av deras boxar och åt morötter. När jag kom dit så såg hästen lika glad ut som vanligt, han har förmodligen trillat någon gång för han gick barfota i loppet. Men annars har det inte hänt någonting, det är helt otroligt.

Från Halmstads travbana till Dan Widegrens träningsanläggning är det flera kilometer och det troliga är att hästen fick längtan efter sina gamla kompisar hos Widegren och kunde vägen dit.

– Han visste vart han skulle gå för att komma hem. Det är ju vanedjur och det är en väldigt social häst som gått på de där vägarna hur många gånger som helst. Han har bott där i större delen av sitt liv.

Efter Uncle Remus äventyrliga skentur i måndags kommer hästen nu få lite vila.

– Han var inte bra i loppet, så nu får vi träna lite, säger Lise Lotte Björkman till Trav365.