Proffstränaren: Så ska vi vinna på V75

Foto: Zapdos Håjt och Thomas Jonsson efter en seger på Solvalla.
TRAV

Om det ska bli någon hemmaseger i V75 i Kalmar på lördag - vem ska då slå till?

– Jag tycker faktiskt att det ser bäst förspänt ut för min häst Zapdos Håjt. Spets tror jag vi tar och sedan hoppas jag att vi stannar där, säger Thomas Jonsson.

Kalmarproffset Thomas Jonsson är inte typen som lovar segrar till höger vänster. Nu väljer han att kliva fram ändå. Han tror en del på sin häst. Samtidigt har kollegerna i Kalmar inte precis laddat inför banans stora dag på lördag.

– Det är vinter och många av de bästa hästarna är kvar i stallen. Därför ser det väl bara så där ut för hemmalaget i helgen tycker jag.

Om Thomas Jonsson får som han vill spårar 2 Zapdos Håjt V75-6 från start till mål. Åttaåringen är mycket startsnabb. Läget och distansen bästa tänkbara. Zapdos Håjt brukar köras offensivt och ska till ledningen igen. Inget snack alltså?

– Nej, han gör sina bästa lopp i ledningen och jag kör där. Även om man aldrig säkert kan veta på förhand så ser det ut som om vi får spetsen också. 1640 meter är hans önskedistans och jag hoppas att vi stannar länge i spets. Jag tycker att det ser ut som en hyfsad segerchans.

Kanon på Åby

Zapdos Håjt vann ett V75-lopp på Åby kvällen före julafton tillsammans med Kaj Widell. Thomas Jonsson var själv avstängd den dagen.

Efter en hård kubbning om ledningen i början (körordern stavades s-p-e-t-s) kom Widell till fronten efter 400 meter och hästen svarade sedan ärligt alla attacker bakifrån.

– Han hade varit bra även i starten innan då han var tvåa på 1.13,0 från dödens, så visst trodde jag på chans. Loppet på Åby är nog det bästa han gjort. I de två senaste starterna har han inte varit helt på topp men jag tror att han kommer att vara förbättrad till lördag. Jag har ökat lite på träningsdosen nu och han känns jättefin. Att det är tävlingar hemma kan vara en fördel också.

Illa däran

Det handlar om en familjehäst. Thomas Jonsson har själv fött upp Zapdos Håjt och hans föräldrar är med och äger hästen.

16 segrar och 758 000 kronor intjänat har det blivit hittills för hästen som var illa däran och närmast dödsdömd för ett par år sedan.

– Han fick problem med en hov, drabbades av fång som det heter. Det är själva innanmätet i hoven som släpper från ytterhöljet. Fång anses som väldigt allvarligt och det är få hästar som repar sig. Han var borta i nästan ett år men kom igen. En fantastisk trevlig häst på alla sätt och närmast perfekt exteriört, berömmer han.

Kalmartränaren har ytterligare tre hästar till start på V75 men där är det fina placeringar och pengar som gäller i första hand.

Hur blir banan på lördag tror du?

– Vi har haft kanonbanor hela vintern och kunnat köra våra hästar med valfri balans varje tävlingsdag. Jag tror att banan kommer att bli jättefin.

Mikael Wikner /Kanal 75