Tre hästar döda i mystisk olycka

TRAV

Jan Hellstedts hästar dog på väg till Solvalla – skulle ha tävlat under onsdagen

På väg över Östersjön slet sig en häst loss i panik.

Det är oklart vad som sedan hände.

I land var tre hästar som skulle ha tävlat på Solvalla i dag döda.

Foto: ALN

I eftermiddag skulle Stig Balder, Du Och Jag Alfred och On Track Tarahill ha tävlat på Solvalla. Men deras svenska tränare Jan Hellstedt fick ett telefonsamtal i går vid lunchtid.

Något hade gått fel under den tio timmar långa båtfärden mellan Estland och Sverige. Jan förstod bara inte hur det kunde ske.

– Stig Balder hade slitit sig, sedan vet jag inte händelseförloppet. De kan ha sparkat på varandra eller kvävts eller hängt sig i grinden. Alla tre förolyckades, säger han.

”Ingen lek”

Hur är det möjligt?

– Blir en häst skrämd kan allt braka loss. Jag trodde att de hade slagit sönder vagn och kärra och sprang lösa. Så mycket häst har jag hållit på med att jag kan säga en sak: försätts de i panik är det ingen lek. På flygplan har de med pistol och skjuter hästarna om de får panik.

Tvååringarna skulle springa ett så kallat premielopp, alltså ett sorts kval. Hellstedt står som ansvarig tränare för dem, men i praktiken tränas de i Estland av Jevgeni Ivanov, som saknar A-licens. Hästtransporten, i vilken de färdades på båten, avgick från hans filial.

Orkade inte prata

Efter tränarnas samtal i går orkade inte Jevgeni formulera fler ord. Så tills vidare väntar Jan Hellstedt på svar från obducenten.

– I princip måste alla hästarna obduceras. En sådan här

situation ska man ta reda på vad som har hänt. En häst kan ha ramlat ner och dött också, säger han.

Hur lät Jevgeni när ni pratade?

– Väldigt deprimerad. Väldigt skärrad. Det här är ett trauma.

Då hästarna inte hann kvala är det svårt att värdera dem ekonomiskt, men Jan Hellstedt uppskattar dem till drygt hundra­tusen kronor styck.