Här vinner Brioni OS-guld på Åby

TRAV

Han är en av Tysklands rikaste och mäktigaste affärsmän.

Under lördagen vann Günter Herzs Brioni Olympiatravet – och tjänade 1,5 miljoner kronor.

– Det är en enorm känsla, det bästa jag varit med om inom travet, sa tränaren Joakim Lövgren efter segern.

Tyske Günter Herz är en storhästägare och uppfödare som varje år investerar massor av miljoner i travsporten. Herz är storkund hos Jägersrotränaren Joakim Lövgren och hans bästa häst i Sverige är åttaårige Brioni som under lördagen tog hem Olympiatravet på Jägersro.

Drömlopp

Hästen, som är uppfödd av Herz, fick ett perfekt lopp av sin kusk och när konkurrenterna körde stenhårt första varvet kunde Brioni spara sin speed till upploppet. Över upploppet avgjorde Brioni lätt och över mållinjen gjorde Joakim Lövgren segergest. När han intervjuades efter loppet var han rörd och tagen.

– Det känns hur bra som helst. Jag trodde inte att jag skulle bli så glad som jag blev, det sitter långt inne. Det har inte börjat bra för mina hästar och gått trögt i veckan, vissa varningssignaler har gjort att man tvekat och det har varit en jobbig vecka. Det här är hur stort som helst.

– Det är den bästa hästen jag har och det är en stor bedrift att bara ta sig upp till startbilen. Jag gick och drömde i vintras att nästa år får vi chansen och det har börjat bra. Det var en enorm känsla över att det gick vägen. Jag vet inte hur många gånger jag och Micke kört loppet i veckan, och efter 300 såg jag att bitarna började falla på plats och då förstod jag att det kunde smälla. Det här är det roligaste jag gjort hittills i travet, jag har aldrig varit gladare när jag passerat mållinjen. Han är så nära komplett man kan komma, sa Lövgren om sin stjärnhäst.

”Höga krav”

Segern var värd 1,5 miljoner kronor och Herz häst har nu tjänat över 7,7 miljoner kronor under sin karriär. Anders Lindqvist, expert i TV4, gladdes åt Brionis seger.

– Det är en av Tysklands rikaste människor som äger och han har haft höga krav på Joakim, så det här var skönt för Jocke. Herz är en man som är väldigt stor och viktig för tysk travsport. Det är en väldigt viktig seger då han är en krävande ägare, sa Lindkvist.

Segertiden för Brioni blev 1.11,4 över 2 140 meter med bilstart. Tvåa slutade Marshland som spurtade mycket bra och trea kom en tapper Yarrah Boko som höll farten strålande efter ett tufft sistavarv.