Så vann Underbarnet 2,1 miljoner på V65

avMadeleine Brohlin, Minimedia

TRAV

Experten Mattias Spante, 23, är mannen bakom fredagens miljonvinst

Mattias Spante, 23, har lyckats med vad alla travspelare drömmer om.

I fredags blev han och vännen Anders Wännström ensamma med alla rätt på V65 och vann 2,1 miljoner.

I omklädningsrummet på jobbet fick Spante miljonbeskedet.

– Jag fick gåshud. Det kändes smått otroligt, säger han efter succén.

Spelexperten Mattias Spante, även kallad Underbarnet och en tidigare medarbetare på Trav365 var mannen bakom fredagens miljonvinst på V65 på Halmstad.

Mattias Spante, som både jobbar åt Travtjänsten och på ett äldreboende i Lycksele, hade gjort ett system tillsammans med vännen Anders Wännström.

Spikade i två av loppen

För Trav365 berättar Spante hur han och kompisen förvandlade 900 kronor till 2,1 miljoner. Den stora anledningen till miljonerna var hästen Klaxon Face och Travtjänstens rankning av loppen.

– Vi hade två spikar på systemet. Vi hade spik i första avdelningen med Jam Face och spik i den fjärde avdelningen på Klaxon Face. Det var Klaxon Face som gjorde att vi överhuvudtaget spelade. Jag hade nämligen gjort intervjuer till V75 och då frågade jag även om fredagshästarna som Luddes stall hade. Det var därför jag överhuvudtaget gjorde ett V65-system då det lät så bra på den. Sedan pratade jag med Patrik Fernlund om Jam Face och han trodde lite på den och det gjorde även jag. Min polare och jag kom överens om att vi skulle spika de två hästarna och sen lade jag till mina egna idéer innan jag sedan tog en titt på hur Travtjänstens rankning såg ut. Jag hade ju själv inte gjort tipsen för just den här omgången åt dem, så jag fick komplettera med några hästar till, där var bland annat Pebbe Simoni  ett tidigt streck, säger han.

Fick höra loppet över mobilen

I det allra sista loppet hade de alla hästar med på systemet, så när sista avdelningen skulle avgöras var det bara frågan om hur mycket pengar det skulle bli.

Mattias Spante hade följt loppen på datorn hemma i Lycksele. Men eftersom han skulle jobba natten på äldreboendet tvingades han höra det sista loppet på telefon.

”Jag fick gåshud”

Vännen Patrik Fernlund var på plats i Halmstad och berättade hur loppet kördes.

– Det var bara frågan om hur många som var kvar på V65. Jag var ovanligt lugn inför det sista loppet, vi hade ju alla hästar. Patrik Fernlund fick liverapportera det sista loppet för jag var på väg till jobbet. Jag stod i omklädningsrummet på jobbet och hörde det sista loppet. Patrik läste sedan upp att det var 95 245 rader inlämnade och sa: ”det är bara du som har satt den”. Samtidigt var det några kompisar till Patrik som applåderade i bakgrunden. Jag fick gåshud. Det kändes smått otroligt. Det är ju det här jag har velat uppleva länge, att just bli ensam med alla rätt.

Kompisen Anders missade alla loppen den kvällen.

–  Han har haft släktträff så han såg ju ingenting av loppen. Jag ringde han under kvällen, han fick höra allt via telefon.

Hur känns det nu när det har gått några dagar?

– Det känns smått otroligt. Jag har jobbat i helgen, så jag har mest försökt smälta det här. Det känns som att jag inte riktigt har fattat det här än.

Vinsten har han firat med familjen.

– Jag har jobbat hela helgen så jag har inte hunnit fira så mycket. Jag grillade med min familj igår. Jag får hitta på något sedan.

Alla vill gratulera

Efter miljonvinsten har både vänner och familj gratulerat.

– Jag ringde till pappa efter att de hade kört fem lopp och sa att värdet var några hundra tusen och att jag hade alla hästar i sista loppet. Han trodde knappt att det var sant. Min syster tyckte att det var helt otroligt. Det var tävlingar på Lyckseletravet i lördags så det var många som visste om det där. I dag har det stått i lokaltidningen, så nu går telefonen varm med alla som vill gratulera.

Vad ska du göra för pengarna?

– Jag har något lån jag vill betala av och så har jag pratat tidigare om att köpa en travhäst. Hästen borde jag kanske skicka i träning till stall Kolgjini, det var ju tack vare dem som jag vann. Men jag får se hur det blir. Jag blir inte ekonomiskt oberoende, men de här pengarna skadar ju inte direkt om man säger så. Jag tror inte att jag kommer leva så annorlunda.

Nu lever du upp till namnet Underbarnet?

– Jag borde ju vara en av de yngsta som tagit potten på V65 så äntligen får man väl säga att titeln stämmer in ordentligt, skämtar han.