TV4-profilerna i öppet ordkrig

TRAV

Johan Edlund försvarar krönikören Nybrink

TV4-experterna Micke Nybrink och Anders Lindqvist brukar stå tillsammans i studion och kommentera trav.

Nu har de hamnat i offentligt ordkrig – Nybrink slår tillbaka mot Lindqvist i sin krönika efter att själv ha blivit påhoppad på Twitter.

– Nybrink är spelarnas förlängda arm, alla sporter behöver de som ifrågasätter, säger experternas chef Johan Edlund på TV4.

Micke Nybrink och Frankrikeexperten Anders Lindqvist är två av trav-tv:s mest erfarna experter och tv-profiler. Under flera stora evenemang har de stått tillsammans i tv-rutan och kommenterat trav, bland annat under Elitloppet 2012 när Commander Crowe vann.

Två kommentarer på twitter har orsakat en infekterad ordstrid mellan kollegerna. Efter lördagens Vinnare V75 i TV4 skrev Anders Lindqvist två inlägg om Micke Nybrink:

"Vilken funktion fyller en spelexpert som Micke N. som sällan förstår sig på hur hästar fungerar i ett redovisnings program som#VinnareV75?"

Och

"Jag som tyckare på Twitter tycker att Mickes ideer om hur hästar ska köras för ofta är i de närmaste en form av djurplågeri."

”Som en sekt”

I dag försvarar sig Micke Nybrink mot kritiken i sin krönika i Sportbladet:

"Ibland känns travet som en sekt. Tom Cruise-varning. Oliktänkande släpps inte in. Den som granskar eller ifrågasätter åker ut.

Anders Lindqvist tycker att jag inte har rätt att tycka något efter ett V75-lopp eftersom jag inte kan något om travsport. Okej, Anders, då spottar du hela spelarkåren rätt i synen. Våra liv handlar i stort sett bara om att snacka och tycka till om trav. Får vi inte det kan vi lika gärna sluta spela. Vill du det? Fine."

Lindqvist skriver öppet brev

Efter Micke Nybrinks krönika har Anders Lindqvist skrivit ett öppet brev om konflikten.

"När Micke skriver så tycker jag att han spottar på mig.

Jag har jobbat rätt mycket med Micke och jag har tyckt vi har fungerat rätt bra tillsammans och jag har ofta varit imponerad över hur snabbt han fått till krönikor i stressande miljö.

Men nu när jag ser hur Micke läser och tolkar mina rader förstår jag också hur lätt han då kan läsa och dra felaktiga saker om travlopp.

Jag har ingenting personligt emot Micke men jag tycker att en person som han med så bristande hästkunskap för ofta får stå oemotsagd i tv. Där sprider de för mycket felaktigheter på grund av sina bristande hästkunskaper.

Felet är inte Mickes han har givetvis rätt att ha sina åsikter utan det jag ifrågasätter är varför TV4 väljer att exponera Micke så ofta med så stora luckor i hur hästar fungerar.

Micke kan spel och platsar mer än väl i tv som expert och även som sidekick. Men jag tycker Micke och alla som jobbar med trav-tv skulle må gott av praktik i lite olika stallar för att se saken från vår sida också.

Detta tycker jag faktiskt även skulle gälla alla administratörer som jobbar inom hästsporten."

”Nybrink fyller en mycket viktig funktion”

Johan Edlund, som är exekutiv producent för TV4:s travsändningar, försvarar Micke Nybrink och tycker att Anders Lindqvist är snett ute i sin kritik och att Micke Nybrink ofta får ta mycket kritik för att han är oliktänkande: 

– Som ansvarig för travet i TV4 tycker jag att Micke Nybrink fyller en mycket viktig funktion. Han är mycket duktig och är väldigt bra för våra sändningar. Han är spelare, och framför åsikter som väldigt många hemma i tv-soffan har. Man kan säga att han är spelarnas förlängda arm, och han vågar ifrågasätta och säger alltid vad han tycker och tänker. Han är superviktig och alla sporter behöver någon som ifrågasätter om sporten ska tas på allvar. Allt kan inte bara vara ryggdunkar och en klapp på axeln, säger Johan Edlund.

Vad säger du om bråket mellan tv-experterna?

– Det har jag inga synpunkter på. För mig är det viktigt att de sköter sig i våra sändningar. Jag läste Nybrinks krönika, och tyckte inte att det var något påhopp. Han kommer fortsätta tycka och tänka, oavsett om Anders Lindqvist vill det eller inte. Micke Nybrink har mitt fulla förtroende, och jag tycker han är jäkligt bra på det han gör. Sen om Anders Lindqvist är sur på Micke Nybrink är ingenting jag lägger så mycket vikt på. Jobbar de någon gång ihop så litar jag på att de sköter det professionellt. Vad de gör på sin fritid bryr jag mig inte om, säger Johan Edlund till Trav365.