”Det värmer i mitt hjärta”

Foto: Lutfi Kolgjini tillsammans med Revenue.
TRAV

Hambletonianvinnaren Market Share skrev travhistoria.

Aldrig tidigare har en häst med svensk pappa vunnit världens största unghästlopp – Hambletonian.

Lutfi Kolgjini är mannen bakom vinnarens pappa Revenue – för 17 miljoner kronor sålde han avelshingsten till USA.

– Segern är häftig, jag är mycket stolt, säger Lutfi Kolgjini som fött upp Revenue.

Market Shares seger i Hambletonian, världens största travlopp för unghästar, slog ner som en bomb bland avelsintresserade runt om i världen.

Aldrig tidigare hade en häst med en svenskfödd avelshingst som fader segrat i Hambletonian, det klassiska loppet som vunnits av amerikanska avelsgiganter som Nevele Pride, Speedy Scot, Speedy Crown, Super Bowl och American Winner.

Sensationen blir inte mindre av att den svenskfödda avelshingsten Revenue är fallen efter en helfransk hingst, Reve d'Udon. Detta anses mycket anmärkningsvärt inom travvärlden, då franska hästar är framavlade för att vinna styrkeprovet Prix d'Amerique i mogen ålder, medan amerikanska hästar helt avlas för att vara bra i sprinterlopp som 2- och 3-åringar.

Amerikanska hästar är ofta inavlade på ett närmast incestuöst sätt, där samma förfäder kan dyka upp både som farfar och morfarsfar. Kanske har den hårda inaveln börjat gå för långt, och fräscht franskt och svenskt blod kan neutralisera inaveln som kan ge negativa effekter.

”Värmde i mitt hjärta”

Lutfi Kolgjini är stjärntränaren som födde upp Revenue. Tillsammans vann de 47 segrar på tävlingsbanorna och sprang in 16,7 miljoner kronor. Han jublade efter Market Shares seger i lördags och Revenues triumf som avelshingst.

– Först var jag oerhört glad över Jim Oscarssons framgång, sen blev det Revenues succé som salt på laxen. Vi grillade och drack lite vin efteråt, Oscarssons seger och Revenues framgång värmde i mitt hjärta. Jag njöt lika mycket av bådas vinster. Jag och Jim gick tränarkursen ihop, vi är kompisar och det var också otroligt stort. Revenues succé har kommit i skymundan, det är jättestort för svensk travavel. Att vi kan ta fram avelshingstar som levererar Hambletonianvinnare är stort, säger Lutfi.

”Viking-blod kan tillföra enormt mycket”

Lutfi är inte överraskad över att Revenue lämnat en vinnare i världens största unghästlopp.

– Revenue fungerar som rent outcrossblod. Hans pappa har även lämnat Offshore Dream. Det är mycket inavel i USA, och våra svenska korsningshästar har mycket att tillföra amerikansk travavel.

Lutfi Kolgjini och de andra två delägarna i Revenue gjorde en trevlig affär när de sålde Revenue till USA för 2,5 miljoner dollar, nästan 17 miljoner kronor.

– Jag visste att han aldrig skulle få chanserna han förtjänade i svensk travavel. Skulle han bli en bra avelshingst skulle det inte vara i Sverige.

Kan fler svenska avelshingstar lyckas i USA?

– Jag tror att Viking Kronos-blod kan tillföra enormt mycket och de har faktiskt frågat efter en Viking-son till USA, men det har aldrig blivit av det, säger Lutfi Kolgjini till Trav365.