Stjärnan bäst genom tiderna

Publicerad:
Bank Of Burden och Per-Anders Gråberg vann Stockholm Cup.
Foto: Stefan Uppström
Bank Of Burden och Per-Anders Gråberg vann Stockholm Cup.

Bank Of Burden vann Stockholm Cup för tredje gången och är nu Skandinaviens bästa galopphäst genom tiderna sett till prispengar.

– Första segern i Stockholm Cup är förstås störst, men att han nu tjänat mest pengar i Skandinavien gör den här segern extra stor, sa segerjockeyn Per-Anders Gråberg.

400 000 kronor var söndagens seger i Stockholm Cup värd och därmed har Bank Of Burden tjänat 8 684 746 kronor. Det innebar att han nu passerade Appel au Maitre som fick ihop 8 622 316 kronor under sin karriär.

Bank Of Burden, som tränas av galoppens dominerande tränare Niels Pedersen, var favorit i Stockholm Cup men den sjuårige valacken fick ingen lätt resa till sin tredje seger (han vann även 2012 och 2011).

– I dag var han helt fantastisk. Ofta har han fått fina resor och kunnat smyga invändigt men i dag fick jag runda i femte- sjättespår runt svängen men han gör det lekande lätt. Han bara trampar förbi och visar att han är bäst helt enkelt, sa Per-Anders Gråberg.

Skaffat hårdhet i Dubai

Bank Of Burden har flera gånger testats i Dubai och det är en av flera förklaringar till att hästen utvecklas hela tiden, enligt Per-Anders Gråberg.

– Han har varit nere i Dubai tre vintrar och mött de stora pojkarna. Han får stryk där nere men han kommer hem med en massa hår på bröstet och tycker det är lekande lätt att springa mot hästarna här hemma istället.

– Men den stora hemligheten är att han aldrig varit skadad och alltid fått träna på. Han blir starkare och starkare, han är sju år nu men det ser inte ut att stoppa för det, sa Per-Anders Gråberg.

Flera rafflande upplopp

Täby bjöd på ett riktigt smörgårdsbord för alla som gillar bra sport. I Täby Open Sprint fick publiken se ett härligt upplopp där Ragazzo tog meter på meter och fångade in ledaren Liber och favoriten Beat Baby kort före mål. Segern var årets femte på sju starter för den norsktränade femåringen.

– En speciell häst. Han ger inte hundra procent. Den dagen han ger hundra procent vet jag inte var det ska sluta, sa Jacob Johansen.

Nickes Minnenslöpning bjöd också på ett rafflande upplopp där ultrastammade importen Giovanni Boldini avgjorde på en klasshästs vis när han sluggade sig förbi ledaren Silver Ocean kort före mål. I sadeln satt Oliver Wilson och hästen tränas av Bettina Andersen. 200 000 kronor var debuten på skandinavisk mark värd.

200 000 kronor var det även till vinnaren i Lanwades Stud Stakes där det blev hemmaseger för Tommy Gustafsson-tränade Angel Light som reds av Jacob Johansen.

Amacitalöpning utanför V64-spelet bjöd också på en imponerande vinnare att lägga på minnet då tvååriga fuxstoet Red Caviar lekte hem 150 000 kronor tillsammans med Carlos Lopez. Patrick Wahl tränar vinnaren.

Lars-Ove Pettersson/Kanal 75

Publicerad: