Trav

Maharajah slutar: ”Känner stolthet”

Av: 

Christoffer Wickman

TRAV

I fjol vann han världens tuffaste travlopp Prix d’Amérique.

I lördags blev han utsedd till Årets Häst på Hästgalan.

Nu är tävlingskarriären för folkets häst Maharajah över.

– Jag känner faktiskt ingen vemod alls över beslutet för ”Marre” har verkligen gjort allt och lite till som vi någonsin kunnat drömma om, säger Stefan Hultman.

Superstjärnan Maharajah lägger tävlingsskorna på hyllan.

Därmed avslutas en sagolik karriär.

Maharajah gjorde totalt 59 starter i sin karriär – det slutade med 31 segrar och 23,5 miljoner kronor i insprungna prispengar.

Förutom världens tuffaste travlopp Prix d’Amérique vann Maharajah också storlopp som Olympiatravet, Svensk Travderby, Europaderbyt och Kriteriet – för att nämna några segrar.

Det är på hästens ägares hemsida Travkompaniet.se som den stora nyheten presenteras.

”Glad och stolt”

I lördags blev Maharajah utsedd till Årets Häst på Hästgalan i Stockholm. Det här var fjärde gången som Maharajah var nominerad, och första gången som han vann. Den utmärkelsen fick sätta punkt för en sagolik tävlingskarriär.

– Till att börja med så är jag så glad och stolt över att ”Marre” blev Årets Häst. Det var den enda kategori som vi inte hade vunnit på galan och det är förstår väldigt stort. Maharajah är så värd titeln för han kommer inte att få chansen igen, för nu är det färdigtävlat för hans del. Det känns som ett fint sätt för honom att kröna karriären med att ta hem Årets häst-titeln, säger Stefan Hultman på Travkompaniet.se.

Maharajah som tidigare i karriären tagit hem årets treåring, årets fyraåring och årets äldre på hästgalan.

”Bestämt att karriären är över”

– Som alla vet så fick ”Marre” en reaktion i den gamla skadan inför Olympiatravet förra året. Planen var att försöka försvara titeln där men skadan gjorde sig påmind och han tvingades till ett par månaders vila. Då fick han istället ägna sig åt aveln där det efter Prix d’Amériquesegern glädjande nog var stort intresse hos stoägarna.

Maharajah har betäckts både i Sverige och utomlands, han har betäckts med ett 50-tal ston utanför Sverige.

– När det gäller psyket så är Maharajah lika pigg och träningsvillig som om han fortfarande är tre år. Men han är inte tre år, han är tio nu och har haft sina skador utan att någon gång har bräckt ner. Vi vill inte på något sätt riskera något med honom och han har dessutom absolut ingenting mer att bevisa som tävlingshäst. Därför har Travkompaniet, Menhammar och jag bestämt att karriären nu är över för hans del.

”Början på något nyss”

Om beslutet att låta superstjärnan få avsluta sin karriär säger tränaren Stefan Hultman följande.

– Jag känner faktiskt ingen vemod alls över beslutet för ”Marre” har verkligen gjort allt och lite till som vi någonsin kunde drömma om. Jag känner bara tacksamhet, stolthet och glädje över att ha valt ut, tagit fram, tränat, matchat och fått en häst av den här kalibern i stallet. Beslutet att avsluta Maharajahs tävlingskarriär var inget svårt beslut att ta.

Maharajah kommer nu att flytta från Stefan Hultmans stall till Menhammar där han nu helt kommer ägna sig åt avel.

– Det här är början på något nytt, min dröm nu är att få åka till Paris och Prix d’Amérique med en avkomma till Maharajah, det vore något, eller hur? avslutar Stefan Hultman.

TV: Se höjdpunkterna från Maharajahs karriär här OBS: Extern länk

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav