Lähdekorpi har kopplat greppet

TRAV

Stockholm (TT)

Ifjol ledde Kari Lähdekorpi länge den svenska travtränarligan. Under de sista månaderna fick han se sig passerad av Stig H Johansson.

Efter lördagens två V75-segrar på Solvalla har finländaren tagit ledningen igen.

– Det började i moll men det gick bra på slutet, konstaterade Lähdekorpi som har höga krav på sina hästar – och kuskar.

I den första V75-avdelningen vann Örjan Kihlström med Pesant Gallant och i V75-6 segrade Björn Goop med Lähdekorpis nya stjärna Jewish Banker. Lägg därtill en andra- och tredjeplats innebar det 550000 kronor till stall Lähdekorpi och han passerade därmed Stefan Melander med hundra tusen.

2002 tjänade Lähdekorpis hästar 3,7 miljoner kronor. Året efter började han ett samarbete med sin finländske kollega Veijo Heiskanen och 2003 ökade stallets inkörda pengar dramatiskt till 14,3 miljoner kronor.

Lähdekorpi och Heiskanen gick sedan skilda vägar men Karis stora framgångar fortsatte och 2004 blev han utsedd till Årets tränare i Sverige. I hård kamp med Åke Svanstedt, men finländaren vann den prestigematchen.

I fjol blev det nytt rekord med 28,3 miljoner kronor till stallet. Hittills i år har det blivit knappt tre miljoner kronor.

– Hästarna går bra nu men vi har många igång på vintern också, förklarar han.

– Men det går aldrig att stå emot Stig H Johansson, säger han i nästa andetag.

Äldre hästar

Lähdekorpi har haft framgång med i första hand äldre hästar och raden är lång med segerstaplare. Lukas Lupin är en sån och han har gått från klass II till Gulddivisionen på bara några månader. Lukas Lupin, med Thomas Uhrberg i sulkyn, var favorit i guldloppet men kunde inte stå emot franske Général du Lupin över upploppet.

– Lukas Lupin fick stryk av en bättre häst, inget att snacka om, sade Kari.

Men han fick se Pesant Gallant vinna efter en starkt slutvarv.

– Han travar lite konstigt men han är stark och avgjorde säkert, berömde Örjan Kihlström.

Jewish Banker en topphäst

Sedan fick Kari se Jewish Banker vinna bronsfinalen på ett mycket imponerande sätt. Björn Goop tvingades öppna första 500 metrarna efter snabba 1.10,0 för att behålla ledningen. Femåringen hade ändå kraft och mod att vinna enkelt på 1.15,2 över medeldistans.

– Jewish Banker är en mycket fin häst och har de egenskaper som gör att han kan bli en topphäst, sade Björn Goop.

Jewish Banker har vunnit nio gånger på 17 starter och är nu uppe i Silverdivisionen.

– Vänta bara, han är ännu bättre bakifrån än i ledningen, sade Lähdekorpi.

TT