Westholm satsning betalar sig

TRAV

”Fy fan vad skönt, det här har jag väntat på”

Mölndal (TT)

Satsningen på välstammade unghästar har pågått under flera år.

I Kungapokalen fick Jörgen Westholm betalt när Rite On Track tog hem förstapriset på närmare en miljon kronor.

– Fy fan vad skönt, det här har jag väntat på, säger han.

Segern i Kungapokalen var Jörgen Westholms första stora seger i ett klassiskt årgångslopp. Men troligen inte den sista för den målmedvetne 34-åringen. Med stor noggrannhet och hårt arbete har han byggt upp ett slagkraftigt stall på cirka 50 travare. Allt för att lyckas i de stora loppen som Kriteriet, Derbyt, Breeders Crown – och Kungapokalen.

– Jag måste tacka mina två mentorer Sven Lindblom och Stefan Melander som har lärt mig väldigt mycket. De har också pushat mig att satsa och då känns det så skönt att få resultat, säger en rörd Jörgen Westholm.

Perfekt exteriör

Jocose/Örjan Kihlström och Smooth Moves/Erik Adielsson var de stora favoriterna i Kungapokalen som kördes första gången 1948. Det såg också ut som om de två fyraåringarna skulle göra upp om segern sedan Smooth Moves tagit hand om ledningen och Jocose i bra läge bakom. Men Rite On Track var helt enkelt bäst och vann trots att han fick trava utvändigt om ledaren under de sista 1500 metrarna.

– Det blev ju inget tempo alls på första långsidan och då bestämde jag mig för att köra fram. Visst, jag gav Bertuzzi draghjälp och i sista kurvan kom ju Jocose ut bakom om mig men det spelade ingen roll i dag, ler Westholm.

Rite On Track vann på 1.14,3/2140 m auto och höll säkert undan för överraskningen All American Boy och Jocose. På 19 starter har det blivit åtta segrar och 2,6 miljoner kronor på kontot.

– Rite On Track är den mest perfekta häst exteriört och han har en mycket bra framtid.

Jörgen Westholms stora stjärna Super Light var nära att vinna Olympiatravet för två veckor sedan och Åbytravet verkar vara hans turbana.

Lotuschic bäst

I Drottningens Pokal avgjordes mycket i starten när Lotuschic och Erik Adielsson kunde försvara ledningen mot Joy Ås, med Björn Goop i sulkyn. Sedan satt Adielsson bara och bevakade sin konkurrent i rygg och lämnade bara en lucka 120 meter från mål.

– Lotuschic var bara bäst i dag. Jag ville köra undan så sent som möjligt för att inte bjuda in Joy Ås, men min häst kändes jättefin och jag trodde på bra segerchans redan i sista kurvan, säger Erik Adielsson.

Samarbetet mellan Stig H Johansson – som tränare– och Erik Adielsson – som kusk– fungerar allt bättre. Johansson var själv på plats på Åbytravet och njöt av segern.

– Lotuschic är en talang utöver det vanliga. Jag har tränat henne sedan hon var två år och det är en väldigt fin häst, säger Johansson.

– Erik är också duktig, han är väldigt bra på att få fart på hästarna från början vilket är extra viktigt när det är så jämnt i loppen.

TT