Gör en jättegrej av omröstningen

TRAV

Solvalla låter vanliga traventusiaster ta ut hästar till Elitloppet.

Jag står upp och applåderar.

Eller som Gert Fylking säger: Äntligen!

Helgens snackis var annars hur Björn Goop fick luckan i V75-7.

Hjälpte pappa till?

Micke Nybrink

Härom veckan berättade Solvallas ledning att den sista, eller var det de två sista platserna i årets Elitlopp kommer det röstas om. Och det är inte Mattias Stenby, Robert Karlsson och Klaus Koch (ligan bakom Elitloppet) som ska ha handuppräckning på kontoret. Nej, nu ska alla som vill få vara med och bestämma. Ett antal lämpliga hästar nomineras och sen är det fritt fram och ringa. Som i alla dessa dokusåpor, fast tvärtom, vi röstar inte ut, utan in.

Förslaget sågades i facktidningen Travronden, totalt. Jösses, det var länge sen något strimlades sönder på det sättet – på tvären, längden och bredden. Med motorsåg. Sen spottades det på smulorna, med avsmak.

Jag fattar ingenting. Gör ni? Är inte det här hur bra som helst? Vill vi inte ha engagemang och skapa intresse? Vill vi inte att folk ska bry sig om annat än spelet? Det får i alla fall spelsugna lilla jag höra tusen gånger i veckan?

Och hur viktigt är det egentligen vilka det blir? De där två sista hästarna är inte de som folk åker till Solvalla för att titta på i första hand. Om det blir Bellman Töll, Flying Herkules eller Hot Shot Knick kan kanske kvitta?

När det bara är två platser kvar ska Elitloppet i stort sett redan vara klart. Det är ju de åtta första som viktigast, inte de två sista.

Så kör på bara, gör en jättegrej av omröstningen. Låt folk ringa tusen gånger om de vill. Låt de aktuella tränarna slåss om mediautrymme för att ”sälja in” sin häst. Låt det bli lite skitsnack, påhopp och hårda ord. Sånt gillar jag.

Pappa hjälpte sonen?

Annars har ni mejlat om V75-7. Hur gick det till när Rapkin fick luckan från rygg på ledaren? Björn Goop satt ju fast i det längsta men när pappa Olle hittade fram i dödens i sista sväng tog sig Björn ut i dödens och sen vinglade Olle, lite lugnt, ut ett spår in på upploppet. Och då var det bara att köra för Björn, tjoho, rakt fram – samarbete mellan far och son.

Så tycker många spelare som menar att det var en riktigt ful grej. ”Skriv Micke!”

Nu har jag tittat på loppet 100 gånger och jag håller inte med. Inte det minsta. Olle Goop kör så det ryker, från 800 kvar och in till mål, med Luckytobeborn och hästen vinglar ut ett halvspår när han rycker tussarna in på upploppet. Sånt händer ofta. Och – viktigast av allt – luckan kommer ändå, Malin E. i spets är iskall.

Men givetvis ska situationen granskas. När det handlar om V75 är det extra viktigt. Det tycker säkert alla aktiva också.