Tuff körning bäddade för franske Dreammoko

När två träter – så vinner en tredje

1 av 2 | Foto: Girlpower HB/TR Bild
Peter Ingves vann Silverörnen med Dreammoko

avChristoffer Wickman

TRAV

Det skulle bli en duell mellan Stig H Johanssons Diamanten och Petri Salmelas Makethemark.

Det blev det också.

Men när två träter – så vinner ibland en tredje.

Så blev fallet i Silverörnen på Solänget när franske Dreammoko vann.

– Det här är jättekul, sa segerkusken Peter Ingves efter loppet.

V75-tävlingar på Solänget under lördagen med Silverörnen med 200 000 kronor i förstapris som höjdpunkt.

På förhand såg de flesta fram emot duellen mellan Peter ”Foppa” Forsbergs Diamanten, körd av Erik Adielsson och tränad av Stig H Johansson, samt Jubileumspokalsvinnaren Makethemark, körd av Ulf Ohlsson och tränad av Petri Salmela.

Dessa två bjöd också på en duell – men när mållinjen skars så var franske Dreammoko, son till den dubble Elitloppsvinnaren Timoko, först i mål.

Richard Westerink tränar, och körde till seger det gjorde Peter Ingves.

Tuff körning

Diamanten och Erik Adielsson tog planenligt hand om ledningen från start, samtidigt som Ulf Ohlsson blev hängande i tredjespår och tvingades backa sig sist med Makethemark. Där och då trodde nog de flesta att Erik Adielsson skulle få bestämma framme i ledningen med Diamanten, men så blev det inte. Jan Norberg avancerade fram utvändigt om Diamanten med Robert Berghs Muscle Hustle, och svarade sedan ut Örjan Kihlström och Zenit Brick som kom via tredjespår – där ekipaget sedan blev hängande resterande del av loppet. Det här bäddade för en ordentlig tempoökning mitt i loppet, något som skulle visa sig kostsamt.

”Han gör det fantastiskt bra”

Samtidigt som de körde framme i täten så vred Ulf Ohlsson på i tredjespår knappa varvet från mål med Makethemark, men när han fick hästar framför sig i tredjespår så vred Ohlsson på via fjärdespår 700 meter från mål – och via ett mäktigt speedryck så var han snabbt framme utvändigt om Diamanten.

– Han fick gå en rejäl speed där och det gick riktigt fort, och jag tycker han gör det fantastiskt bra, sa kusken Ulf Ohlsson efter loppet.

Makethemark kopplade tidigt in mot upploppet grepp om Diamanten, men kunde inte stå emot en vasst avslutande Dreammoko sista biten och fick nöja sig med andraplatsen.

– Jag tycker inte att jag kunde göra på något annat sätt, jag är jättenöjd med hästen och det är bättre att han går fort till slut än i början, sa Ulf Ohlsson efter loppet.

”Jättemysig häst”

Diamanten orkade inte hela vägen från ledningen efter den tuffa körningen i loppet, och även om han stred berömvärt så slutade han trea i mål. Vinnande Dreammoko fick ett lopp mestadels i ryggar och i sista sväng så var det långt fram till Diamanten och Makethemark, men via en svettig avslutning blev segern till slut säker.

– Man blir jätteglad, det är inte så ofta man är här uppe och hälsar på sina vänner och så får man köra en sådan här fin häst. Jag trodde nog att jag kört bort mig när jag inte gick före Ulf Ohlsson, men det blev nog rätt. Vår räddning var att det var tuff körning där framme och det här är en jättemysig häst. Han är lite egen av sig, men han har visat att han kan springa hårda lopp. Han lever lite i sin egna värld före loppen, men vaknar till när det blir tävling, sa segerkusken Peter Ingves i TV12.

Bredvid tävlingsbanan på Solänget stod Stig H Johansson och fick se sin Diamanten sluta trea.

– Han var bra i dag tycker jag, det blev ett tufft lopp, ett roligt lopp med mycket körning på många händer. De var på linjen tillsammans de här tre, men Dreammoko vann och var kanske den som fick bästa loppet av dom här tre. Jag är nöjd med min häst av det jag såg från sidan, sa Stig H Johansson i TV12.

Segertiden för Dreammoko skrevs till 1.12,1 över distansen 2 140 meter autostart

Foto: TR Medi
Peter ”Foppa” Forsberg fick se sin Diamanten få stryk hemma i Örnsköldsvik under lördagen, då Diamanten som hårt betrodd slutade trea
ARTIKELN HANDLAR OM