Melanders succé: ’Det har gått förjäkla bra’

USA-tränaren har redan krossat förra årets siffror och radar storsegrar: ”Vi ligger bra på det”

avErik Pettersson

1 av 3 | Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild
Marcus Melander på storbanan Meadowlands.

För några veckor sedan vann han Kanadas största lopp, Maple Leaf Trot, med nyförvärvet Crazy Wow.

I helgen tog han hem finalen i New York Sire Stakes med råtalangen och obesegrade tvååringen Gimpanzee.

Med månader kvar av den pengastinna tävlingssäsongen i USA har Marcus Melander, 26, redan krossat fjolårets siffror vad gäller inkörda pengar.

– Det är många stora lopp kvar, hoppas hästarna är friska. Vi ligger bra på det, konstaterar han.

I fjol tripplade Marcus Melander upp alla siffror vad gällde segrar och inkörda pengar till USA-stallet, med bas i i New Egypt, New Jersey.

I en intervju med Trav365 inför årets tävlingssäsong i USA hoppades Marcus förbättra den statistiken.

– Jag hoppas vi kan slå rekordet, sa han och berättade att hästen han, inte oväntat, trodde mest på var Fourth Dimension, som året tidigare tilldelats priset som Årets tvååring, Dan Patch Award, i hela USA.

”Gått bra hela året”

Men det blev ingen seger i världens tuffaste unghästlopp för Fourth Dimension. Långt ifrån. Han skadade sig och vilar nu på gården.

I hans frånvaro har andra hästar klivit fram.

Och det rejält.

Trots att det ”strulade” lite för Melanders hästar under årets största tävlingsdag, Hambletonian-dagen, gör den unge proffstränaren succé på andra sidan Atlanten.

Redan nu, med drygt två månader kvar av den penningstinna tävlingssäsongen i Nordamerika, har 26-åringen krossat fjolårets siffror vad gäller inkörda pengar.

2017 års siffror landade på drygt en miljon dollar till stallet.

Hittills i år: Drygt 1,7 miljoner dollar, eller cirka 15 miljoner svenska kronor, inkört till stallet.

– Vi ligger väldigt bra på det. Det är många stora lopp kvar och det är bara hoppas att hästarna får vara friska. Hästarna har gått bra hela året, förjäkla bra. Det är kul! 

”Stort!”

För någon månad sedan fick Marcus in topphästen Crazy Wow i träningen. Normalt en tuff uppgift då han redan visat att han duger i den amerikanska eliten. Tämligen omgående i Marcus regi blev det dock en riktig storseger då Crazy Wow vann Kanadas största lopp, Maple Leaf Trot, med 325 000 kanadensiska dollar i förstapris.

– Väldigt kul - och stort! Det var lite överraskande så klart, jag hade bara haft honom i två månader, säger tränartalangen lite blygsamt.

I helgen kom en ny storseger till stall Melander. Det tvååriga jättelöftet Gimpanzee, tidigare Army of Monkeys, tog sin sjunde seger i sjunde starten. 

Och inte i vilket lopp som helst - finalen av New York Sire Stakes med 112 000 dollar i förstapris.

– Det är en fantastiskt fin häst, säger han om hästen som kallas ”Apan” i stallet.

– Han är väldig all-round och går runt på de här 800-metersbanorna som om han vore en äldre häst. Han har väldigt bra uppfattning, han har det mesta, för att vara så ung är han verkligen mogen.

Yngre hästarna har klivit fram

Hårddraget så har Melanders treåringar, som han hade stora förhoppningar inför säsongen, inte kommit upp i den nivån han ville- eller trodde. Istället har stallets ännu yngre hästar levererat kopiöst.

– Vi har haft lite dålig utdelning med treåringarna, det är tvååringarna som sprungit in mest pengar. Fourth Dimension blev ju skadad och den hade man ju förhoppningar på skulle springa in ganska mycket pengar i år.  Men det är verkligen så att det är tvååringarna som imponerat.

När man rabblar upp några av deras namn förstår man vilket material Marcus har i stallet, eller vad sägs om Gimpanzee, Greenshoe, Green Manalishi, Gerry och Expedition.

”Två som pumpar in pengar...”

Flera av dem ägs- eller delägs av Unibet-grundaren Anders Ström. Obesegrade Gimpanzee äger han tillsammans med hårdsatsande miljardären Lennart Ågren, SRF Stable.

– Anders satsar väldigt mycket och han har fått fin utdelning i år. Det är jätteroligt! ”Apan” äger ju både Anders och Lennart. Det är två som pumpar in pengar, så är det extra kul när det går bra och det är en så fin häst.

Nu återstår Lexington-meetinget, Kentucky Futurity samt Breeders Crown, bland annat för Marcus stall innan bokslut görs för året.

– Vi kör på till slutet av november, säger han och ser ljust på höstens tävlande.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

USA