V75

Timo Nurmos: ”Allting måste stämma på V75”

• Timo Nurmos år i siffror • Lyfter fram sin personal • Stor genomgång av lördagens V75-chanser

avTrav365

1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Timo Nurmos efter vinsten av Svenskt Trav-Kriterium 2018

Timo Nurmos dominerar i travets elitserie och leder V75-ligan i överlägsen stil.

Under lördagens V75-finaler har Solvallatränaren sju hästar till start.

– På läget är det vår bästa chans, säger Timo Nurmos.

På V75, får man sällan något gratis - minsta lilla misstag av kusk, tränare, häst, skötare eller konkurrent så är dagen allt som oftast förstörd.

Timo Nurmos har under 2018 en bit över 200 stycken V75-starter och en hisnande segerprocent på 20. Stallet vinner var femte gång de startar i travets elitserie. Det är loppen med högst prispengar, mot de tuffaste hästarna och mot de bästa kuskarna. Timo Nurmos har hunnit med 43 segrar på V75 i år, det har ingen lyckats med sedan 2012. Då var det en formtoppad Åke Svanstedt som mäktade med 59 segrar.

– Det är ett bra sikte att försöka slå det, det är tufft, men när du säger det så hoppas jag att slå det. Man tänker inte så mycket på topplistor och statistik annars, säger Timo Nurmos

”Självklart är det stort”

Hur stort är det att leda V75-ligan överlägset?

– Självklart är det stort, det är mycket svårt att vinna på V75, det är den högsta divisionen vi har i Sverige. Det är alltid tuff konkurrens och allting måste stämma för att vinna ett V75-lopp.

Vad ligger bakom succén?

– Det är inga större förändringar mot förra året, stallet gick bra förra året också. Självklart finslipar vi detaljer så mycket vi kan. Vi har många unghästar som fyller på underifrån, mycket fina både ett- och tvååringar. Vi hade kunnat optimera stallet lite mer mot starthästar men vi vill åt helheten. Jag har bra personal och en väldigt fin gård med mycket bra träningsmöjligheter. Jag vill lyfta fram hela gänget - det är många inblandade som bidrar till våra framgångar. Allt från våran egna banmästare till veterinären, vi har haft samma veterinär i snart tio år och det är ett viktigt samarbete. Vill man vara på toppen måste man satsa hårt - alla bitar måste vara på plats. 

Stallet har tio stycken starter på V75 i helgen (varav tre i Örebro på söndag) - och enligt statistiken ovan kommer Nurmos få besöka vinnarcirkeln två gånger.

CHARLIE HEDSTAD

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Solvalla