Jockeyn som kan vinna nio miljoner

avMadeleine Brohlin, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: KANAL75
Per-Anders Gråberg.

Toppjockeyn Per-Anders Gråberg har chans att ta hem storloppet United Arab Emirates Derby med omkring nio miljoner kronor i förstapris.

Gråberg blir historisk då han är den första svensken att rida loppet.

– Det här är stort, säger jockeyn.

Den 27 mars avgörs United Arab Emirates Derby på den nya banan Meydan i Dubai. Ett av ekipagen som lyckats kvala in sig är den norsktränade hästen Timely Jazz med den svenska jockeyn Per-Anders Gråberg.

Timely Jazz och Gråberg kvalificerade sig till loppet efter ett strålande lopp på Meydan den 5 mars.

– Det är stort att vara med och slåss om de stora pengarna. Det här är en av de största löpdagarna. Det är häftigt och jätteskoj, säger Per-Anders Gråberg.

Ny bana

Jockeyn är just nu i Sverige, men en vecka innan loppet kommer han vara på plats i Dubai för att förbereda både honom och hästen inför loppet.

– Jag kommer att se till att hästen är så bra som möjligt. Hästen var inte riktigt hundraprocent sist men jag hoppas att han går framåt.

I år rids loppet på en helt ny bana, Meydan, som invigdes i januari.

– När hästen tävlade sist i Dubai var det på gräsbanan, men han har aldrig tävlat på den andra banan som har tapeta som underlag. Han har tränat på den och då har det gått bra, säger Per-Anders Gråberg.

Vad tror du om chanserna?

– Det är svårt att avgöra innan jag har sett startlistorna. Planen är att vi ska försöka ta några pengar. Men det är väldigt bra hästar, säger han.

För Per-Anders Gråberg skulle det betyda mycket om han vann United Arab Emirates Derby.

– Det skulle vara det största jag har gjort. Hela galoppvärlden tittar på det här loppet. Om jag vinner kommer jag vara glad, det skulle betyda mycket för mig både personligen och karriärsmässigt. Det skulle öppna dörrar, säger han.

Publicerad: