Tränaren: Jag har fyra vinstchanser

TRAV

Flera heta hästar på V75 och på väg till Thailand på semester.

Livet leker för Ulf Stenströmer, som streckar fyra av sina fem hästar i tränartipset "Fem tippar V75".

– Jag får väl passa på att sticka ut hakan lite nu när jag kan stänga av telefonen och ta ett dopp istället för att få skäll, säger Axevallatränaren med ett skratt.

I fjol satte Ulf Stenströmer rekord i inkörda pengar till stallet. 5,4 miljoner sprang hans hästar in och den starkast bidragande orsaken till det var Noras Bean som allena tjänade drygt tre miljoner kronor. I år har stallets klarast lysande stjärna "bara" sprungit in 1,4 miljoner, men trots det kommer stallets resultat nästan upp till fjolårets nivå. Just nu fattas bara 10 100 kronor till femmiljonersgränsen.

– Jag har faktiskt ökat på mina siffror varje år sedan jag blev tränare 2003. Det blir inte så i år men att vi nästan matchar siffrorna är ett tecken på att bredden i stallet är bättre i år. Och jag tycker ändå att Noras Bean har gjort en kanonsäsong. Tjänar man 120 000 kronor i snitt varje gång man sätter sin fot på banan behöver man inte skämmas, och ägarna kan skratta hela vägen till banken.

Och än är inte säsongen till ända för snart sexårige Noras Bean. Vill det sig väl kan han ge Stenströmer en riktig rivstart på 2011.

– Han var öm i ett framknä senast och är åtgärdad efter det. Om allt är okej vid återbesöket hos veterinären kommer vi att förbereda honom för Prix Tenor de Baune i Paris 16 januari. Men det är absolut inte aktuellt att låta honom stanna i Frankrike efter det utan det blir sista starten för säsongen.

Good As Princess bästa chansen

Helt omöjligt är det inte heller att Stenströmer lyckas klå fjolårets siffor. I lördagens V75-omgång på Åby har han fem hästar till start och i teorin kan de springa in 410 000 kronor. Det är naturligtvis orealistiskt att tro på sådan maxutdelning men flera av hästarna har bra uppgifter och mest tror Stenströmer på Good As Princess i V75-5.

– Hon har mest varit med i årgångsloppen i år och senast gjorde hon en jättefin insats när hon var tvåa efter att ha gått utvändigt om ledaren hela loppet. Det är såklart tufft att stå med 20 meters tillägg men det är inte så många märrar som håller farten så bra som hon gjorde senast och hon har ju vunnit på V75 förut.

Nova Kebell (V75-5) var med i samma lopp som Good As Princess senast och Stenströmer tycker att även hon ska räknas tidigt på lördag.

– Hon var också jättefin senast men när hon var på väg fram i Good As Princess rygg på sista bortre långsidan slank det ut en trött häst framför som drog henne bakåt. Hon spurtade bra till slut och Tommy (Karlstedt) trodde att hon hade varit minst tvåa om hon inte hade blivit dragen bakåt. Hon ska också duga bra på lördag.

Streckar fyra av fem

Den här veckan är Stenströmer med i tränartipset "Fem tippar V75" och utöver sin duo i V75-5 tar han med Buvisback (V75-4) och Majestick Rhode (V75-4) på sitt systemförslag.

– Majestick Rhode har utvecklats de senaste månaderna och gjort det jättebra på slutet. Nu väntar vanligt klass II-motstånd och jag tycker inte att någon häst sticker ut så pass att den inte går att slå. Bakspår är ett litet minus men jag tror och hoppas att hans form ska räcka långt.

– Buvisback har stabiliserat sig och gått felfritt fyra lopp i rad. Det tror jag aldrig har hänt tidigare. Jag var lite besviken på honom senast men han kanske inte ska gå på extrem väntan. Den här gången blir det nog ett mer offensivt upplägg.

– Om man inte har någon spik i loppet tycker jag att man ska strecka Majestick Rhode och streckar man på friskt kan Buvisback vara ett chansstreck.

Schwerin Boko (V75-7) är den enda i Stenströmers V75-kvintett som inte platsar på systemförslaget.

– Hade han varit bättre i torsdags hade jag tagit med honom också för han var jättebra som tvåa bakom Mathilde Tröjborg gången innan. Men nu var han trög och oinspirerad. Kapacitetsmässigt duger han men senaste insatsen sänker förhoppningarna.

Årlig semester med kollegorna

Hur det än går på V75 har Stenströmer en skön lördag att se fram emot. Då kommer han nämligen att befinna sig i Thailand tillsammans med tränarkollegorna Ulf Ohlsson och Magnus Jakobsson.

– Det är jag och Ohlsson som åker ner med våra sambos nu. Jakobsson och hans sambo ska vara hemma till jul och åkte ner för en vecka sedan. Vi andra stannar till 29 december. Så jag och Ohlsson får stå med vita näsdukar, snyfta, och vinka av Magnus när han åker hem, med varsin Singha bakom ryggen, säger Stenströmer och skrattar.

Ola Johansson/Kanal75