Hoppas att open stretch fungerar

TRAV

Micke Nybrink om onsdagens V64

På fredag smäller det i Halmstad.

Då är det premiär för open stretch, öppet invändigt spår på upploppet.

Hur kul det är vete fan - men jag applåderar experimentlustan.

Foto: Micke Nybrink

Nu är det ju inte någon världsnyhet som Halmstadtravet släpper. De har liksom inte uppfunnit hjulet. Open stretch har funnits länge. Norrmännen använder det på Klosterskogen, danskarna har det på Skive och i Italien är det, vad jag förstått, vanligt på deras 800-metersbanor.

Jag har sett ganska många lopp med "siste indre" som det kallas i Norge och det är ibland komiskt att bevittna hur lätt hästarna vinner när luckan kommer invändigt, från rygg ledaren.

Plötsligt är det inte lika effektivt att köra till spets med favoriten, pulla upp och speeda undan. Har man en häst som inte är tillräckligt snabb kan det bli en kalldusch. Det gäller istället att anpassa tempot - att inte köra för sakta men givetvis heller inte för fort.

Hur det kommer se ut i Halmstad den närmaste tiden är svårt att säga och om det blir succe vet jag inte. Risken finns förstås att det blir ungefär som med vinklad startbilsvinge, ett litet "jaså, jaha".

Men jag tror ändå på det här. För oss som spelar blir det annorlunda och en ny utmaning. Travloppen nu för tiden, med samma tolva hyrkuskar och samma unghästar i alla "storlopp" som körs 40 gånger om året, hästar som nu haltar runt i säsongens elfte timme - hur upphetsande är det? Som att spela samma golfbana varje dag?

Open stretch är kanske inget genialiskt men det är ändå ett försök att bryta enformigheten. Halmstadtravet vill profilera sig, verkar det som, och jag kan själv tänka mig en V75-omgång med open stretch. För fan. Då är det dags att skärpa sig, då kan vi glömma spets och slut, väl?

Lärlingar mot proffs

Som vanligt mejlar ni flitigt och här är ett som handlar om att röra om i grytan:

"Hej Micke! Jag har länge haft ett förslag som ingen nappat på. Tänkte bolla med dig. Exempelvis: för hästar med högst 200 000, tillägg 20 meter för A-licenserade körsvenner. Det blir garanterat inte många färglösa lopp med dessa proppar. Likvärdiga hästar och du vet med garanti att det sitter en amatör/lärling i både spets och dödens. Hur ska proffsen tackla det när de ska sätta in avancemangen? Kommer de bli utsvarade? Det är väl accepterat att generellt är proffs 20 meter bättre än amatörer/lärlingar? Jag skulle uppskatta dessa lopp och det kanske skulle bromsa utvecklingen med att det är samma kuskar som kör alla lopp och vinner de flesta. Vad tror du? Håkan Persson, Röbäck."

Varför inte? Det finns väl redan något åt det hållet, eller hur? "Fördel lärling", tror jag det kallas. Vad tycker ni?

Veckans tips

Micke Nybrink