Det lös glädje och revansch om Svanstedt

TRAV

GÖTEBORG

På Årets Häst-galan i fredags fick Åke Svanstedt flera gliringar från scen.

Axevallaprofilen har inte synts lika mycket som han brukar den senaste tiden.

Glädjen över segern i V75-Mästaren gick inte att ta miste på.

2006 och början av 2007 har varit en tuff tid för Åke Svanstedt.

Stora stjärnan Gidde Palema skadade sig i Olympatravskvalet på våren och tvingades sluta tävla.

Det blev inga framgångar i storloppen eller årgångsloppen. Och i förra veckan fråntogs Svanstedt sin ögonsten Zoccer Wadd efter att han och ägaren Yngve Eriksson varit oense om matchningen.

När vi efter V75 på Åby vadade i snösörjan på stallbacken tillsammans påpekade Åke ändå mycket riktigt att det i inkörda pengar blev 23,3 miljoner kronor, vilket inte är mycket sämre än åren innan.

Åke tycker till och med att hästarna gick bättre än tidigare. Skillnaden var att han inte längre hade lika stora stjärnor som Gidde Palema och Zoogin.

Avgjorde med en ”Svanstedtare”

Till V75-Mästaren hade Åke Svanstedt laddat för att vinna något stort igen. Nyförvärvet Affe Fager hade tränats och matchats sedan lång tid för uppgiften.

Det var därför han inte ville ta ut Zoccer Wadd i loppet. Stoet flyttades till amatörtränaren Anders Pettersson och startade till slut ändå med Torbjörn Jansson i sulkyn.

Zoccer Wadd gjorde en svag insats. Affe Fager imponerade.

Det var en klassisk ”Svanstedtare”, en lång sändning på sista bortre långsidan, utanpå hela fältet, som förde hästen fram i spets.

På upploppet var det hård drivning för att hålla undan.

Åke Svanstedt firades med fyrverkeri och laserspel (tysta i år för att inte som tidigare göra hästar på stallbacken skärrade).

Erik fick inget pris

V75-Mästaren avgörs i ett enda lopp. De 15 segerrikaste kuskarna under fjolåret möts.

Känslan för formen är tudelad. Det är alltid kittlande när allt avgörs i en enda stor final, men då kan samtidigt slumpen spela in mycket.

Den stora segraren i grundserien var ju Erik Adielsson. Han vann imponerande 51 V75-lopp under året.

Nu glöms Adielsson nästan bort. 2006 var ett fantastiskt år för honom; ny förstekusk åt Stig H Johansson, fina vinster med Victory Tilly, Citation, Digger Crown, Lotuschic och Mara Bourbon, kuskchampion på Solvalla och Jägersro och seger i V75-ligan – men på Årets Häst-galan fick han aldrig gå upp på scen.

Under 2007 kommer vi få se en stenhård kamp i V75-ligan mellan Erik Adielsson, Björn Goop och Örjan Kihlström – Goop håller sina mål hemliga, men jag gissar på att ett av de stora är att vinna V75-ligan för första gången.

Åke Svanstedt å sin sida kan ha två blivande stjärnor i form av sommarens stjärnskott Adams Hall och nye Torvald Palema som kommer från Joakim Lövgren.

Mattias Karlsson