Lähdekorpis bästa tid är nu

TRAV

Låg utdelning med Järvsöfaks på kupongen

Sommaren är travsportens högtid för de flesta.

Inte för travtränaren Kari Lähdekorpi, han gillar höst, vinter och vår bäst.

På en regnblöt Rommebana vann finländaren med Baron Rols och Gentleman på V75. Båda med Thomas Uhrberg i sulkyn.

Den som imponerade mest i Lähdekorpis dubbel var Baron Rols i V75-1. Hård öppning till ledningen, sedan full fart med ett första varv på 1.12,5 – och när mjölksyran skulle göra benen stumma stack han ifrån till överlägsen seger.

– Baron Rols var ruggigt bra och tiden (1.13,4) var fantastisk, berömde Thomas Uhrberg.

– Tempot var väldigt högt och visst började man fundera, men faktiskt så kändes han stark hela vägen och i sista sväng stack han ju bara ifrån.

Tränaren bakom verket, Kari Lähdekorpi, joggade över Rommes innerplan och fram till vinnarcirkeln. Där trivs han. Hittills i år har stallets hästar vunnit 236 lopp.

– Redan i första träningsjobbet kände jag att Baron Rols var en mycket bra häst. Nu får han visa det och i dag var han bättre än jag hade trott, sade Lähdekorpi.

Gentleman bäst

En dryg halvtimme senare träffades Uhrberg och Lähdekorpi i vinnarcirkeln igen. Den här gången sedan Gentleman vunnit Gulddivisionen på kanontiden 1.12,8/2140 m auto.

– Nu är jag faktiskt lite rörd, det var så kul att han fungerade. Jag har laborerat med skoningen och det har inte blivit helt bra. Men nu så funkade han och då är han så här bra, sade Lähdekorpi.

Thomas Uhrberg kunde inte vara med i öppningen utan hamnade som tredje häst på innerspår. Men redan efter ett varv var Pases J.Pej trött och Gentleman kom ut i andrapar utvändigt. Och när Erik Adielsson körde Digger Crown trött i ledningen med Giant Superman utvändigt var upplösningen glasklar.

– Han kändes toppfin, sedan fick vi ett jättebra lopp i hårt tempo. I sista kurvan var jag nog säker på seger, sade Uhrberg.

Gentleman tränades tidigare av Stefan Hultman där han vann storloppet Sprintermästaren för två år sedan. Sedan drabbades han av en skada i ett bakben och när inte Hultman fick ordning på problemet flyttades Gentleman till stall Lähdekorpi.

Efter 17 månaders vila gjorde sexåringen comeback och på lördagen kom den första stora segern.

Ingen tävling

Järvsöfaks tog sin 28:e raka seger i V75-5 och det var lika odramatiskt som vanligt. Jan-Olov Persson fick överta ledningen från stallkamraten Vinning Kos och Ulf Ohlsson efter 400 meter. Sedan gjorde tredje hjälpryttaren Daniel Olsson sitt när han blev trea med Perssons tredje häst, Järvsömolle.

Järvsöfaks är fullständigt överlägsen och Svenska Travsportens Centralförbund vill tydligen inte ha någon som helst tävling när han startar. I alla andra klasser och raser inom hästsporten får hästar som vinner ofta någon form av handikapp. Inom travet drabbas hästar av tillägg eller flyttar upp en klass. Det vore på tiden att så även gäller Järvsöfaks.

Med ”Faksen” på V75-kupongen blev det än en gång låg utdelning och inga pengar på fem rätt.

TT