Trav

Jubileumspokalen är trav för finsmakarna

Av: 

Micke Nybrink

Micke Nybrink.
Micke Nybrink.

TRAV

Har ni aldrig varit på Solvalla är det dags.

Åk hellre dit i dag än när det är Elitloppet.

Ni kan spika Erik Adielsson i V75-3.

Han är dessutom ett föredöme i många avseenden.

I kväll är det V75 på Solvalla med Jubileums­pokalen. Det låter ganska banalt, lite som vilken inknökad extraomgång som helst. Så är det inte. Det här är trav för finsmakarna; jag ger den en stjärna i travets ­Michelinguide. Någon sådan får inte Elitloppet, den helgen är för drängig och trashigt dränkt i alkohol.

I kväll slipper vi ölmagarna, naken­fisarna och trängseln och stanken och vi är heller inte proppmätta av allt tjat i månader i förväg. Det är inte så många lopp att vi tappar räkningen och knappt begriper att det startar stjärnor överallt.

Champagnen sprutas ­inte ut, den avnjuts med måtta.

Ja, jag spårade ur lite. Det är ­inget fel på Elitloppet. Men jag vill att ni ska åka till Solvalla och ge den här kvällen chansen också.

V75-1: Legendloppet är kanske inte lika hett som det var från början men visst är det coolt att se Stig H köra igen. Håkan Eriksson tycker jag också platsar, Landers Legend, Acclaim och Spinoni glömmer vi aldrig. Stig H har bra chans till fjärde raka i loppet med sin egen Antonio Tabac och siktet är inställt på spets. Jomar Blekkan är fortfarande en bra kusk som kör intressanta skrällen Ultimate Photo.

En osäker kanon

V75-2: Kash Brodda är en osäker kanon som kan leda runt om. Eller hoppa bort sig. Slantsingling på det. Brokad Brodda kördes försiktigt senast, snudd på preparé och jag ger henne en ny chans. Men jag vågar inte spika som senast – de verkar inte fatta att hon är jättebra.

 V75-3: Waffle Cone och Erik Adielsson leder från start till mål.

Inte världens roligaste men kvällens troligaste.

Erik är en av få kuskar som kan imponera på mig, som när han körde Le Miracle i V75-7 i söndags. Den styrningen var snygg, få gör om den.

V75-4: Prix Maharajah vanns av Anna Mix förra året. Hon stångade sig förbi Some Summit från dödens och vi fick ståpäls. Bra chans om hon inte fastnar invändigt. Shadow Gar är annars ohyggligt bra, fuskar knappast med kraftfodret.

V75-5: Adielsson igen, nu med Hotshot Luca. Han ska lära finnen starta med volt, premiär från bricka fem, och Erik är rätt man för jobbet. Fixar han det belönas han med V75-vinst, hästen är stenbra.

Om inte kan Örjan Kihlström kliva fram och avgöra med Paul the Apostle.

V75-6: ”Jorma Kontio försökte döda Readly Express i Europaderbyt på Vincennes i höstas men hästen vann i stället.” Så sa en kompis med elak tunga.

Hur som helst, hur ska de kunna ha någon chans mot den här terminatorn? Att springa fortare kan de glömma. Han söker kontakt senast 500 kvar, panna mot panna och sen börjar det göra ont. Utgången är inte oviss.

Ögat bokar örat

V75-7: Generaal Bianco vinner om han inte tiltar. Men risken finns, det såg inte normalt ut senast.

Ögat bokar örat.

Dice Man vinner väl?

Till sist: Kan man inte dra in körspöet för kuskar som inte klarar av att hantera det? Sen får de ”köra upp” efter avtjänat straff. Under tiden kan de fortsätta delta i lopp som vanligt men med en markering i programmet att de kör utan spö.

Det blir både avskräckande och sanerande.

Kvällens tips

1. 3 Ultimate Photo (Solvalla, V75-1)

Speedig rackare med skicklig kusk. Skrällen?

2. 9 Brokad Brodda (Solvalla, V75-2)

Fick luckan för sent senast. Får en ny chans.

3. 10 Dice Man (Solvalla, V75-7)

Kanonbra näst senast. ­Vinner om favoriten sviker.

Micke Nybrinks V75-system

V75-1: 4, 6, 5, 3 (7, 10)

V75-2: 9, 1, 3, 15, 12 (11, 4)

V75-3: 1 Waffle Cone (9, 3)

V75-4: 7, 1, 9, 10, 3, 4 (8, 12)

V75-5: 5, 6 (3, 9)

V75-6: 2 Readly Express (5, 1)

V75-7: 2, 10, 9, 1, 11, 12 (4, 5)

1 440 rader/720 kronor

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav