Trav

Norberg: ”Var inte alls orolig”

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Veterankusken tog hem Sommartravets final med Trot Kronos

Trot Kronos och veterankusken Jan Norberg, 71, tog hem Sommartravets final.

Prischecken: 300 000 kronor.

– Jag var inte alls orolig, sa segerkusken efter V75-segern.

Det var man ur huse som gick på trav under lördagen för att följa Rättviks V75-dag och huvudloppet, V75-7, Sommartravets final, med 300 000 kronor till vinnaren.

I loppet fanns hemmafavoriten On Track Piraten, som vid det senaste ”besöket” på hemmabanan slog Nuncio på midsommardagen.

Den här gången blev det betydligt tuffare för ”Piraten”, som startade på 40 meters tillägg. Hästen, med Johnny Takter i sulkyn fick gå i tuffa tredjespåret när tempot i loppet drogs upp av veterankusken Jan Norberg, 71, och Veijo Heiskanen-tränade Trot Kronos.

Sedan var krafterna slut för ”Dalarnas affischhäst”, som gick i mål som femma.

– Det är jättejobbigt att gå i tredjespår, han blev trött men vi förlåter honom, sa TV12-experten Micke Nybrink om On Track Piraten.

”Fick en pangstart”

I stället blev det en förhållandevis behaglig seger för Trot Kronos, som tog fjärde raka segern, och Jan Norberg, i alla fall att döma av Norbergs egna kommentarer i vinnarcirkeln på Rättvik.

– Det kändes bra hela vägen, jag fick en pangstart och var framme tidigt. Sedan var det lugna gatan. Jag drog inga tussar, de har han kvar i öronen. Jag var inte alls orolig, sa 71-åringen, som närmar sig 2 500 kusksegrar.

Tackar Bergh

Under fjolåret var Norberg borta i två månader på grund av sjukdom. Sedan dess har han bland annat fått köra Robert Berghs hästar, och Norberg är enormt tacksam efter framgången.

– Det är inte alla dagar i veckan man får låna en sådan här fin häst. Det här att jag får köra så fina hästar får jag tacka Robert Bergh för, sa Norberg och fick frågan om vad han tyckte om Veijo Heiskanen:

– Det är en härlig kille, sa han och skrattade.

Skötaren Jennifer Oscarsson i Veijo Heiskanens stall var otroligt imponerad av hästen efter segern, likaså TV12-experten Micke Nybrink.

– Han kommer rätt så billigt till ledningen, taktiken var att dra sönder dem med varvet kvar. Det är en fruktansvärt fin häst, sa Oscarsson.

– Det är en superhäftig häst att titta på. Han sträcker ut ordentligt, sa Nybrink.

Trot Kronos vann loppet på segertiden 1.13,5 över distansen 2 640 meter voltstart. Tvåa och trea blev Reckless med Björn Goop och Jaques Noir med Ville Karhulahti.

Se loppet igen. OBS: Extern länk.

Trav | Aftonbladet
Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!