Trav

Melander: ”Jag är inte Saida”

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Efter tredjeplatsen – ”Tarzan” om Nuncio: ”Kommer bli vassare genom att starta kontinuerligt”

Han blev slagen av Order to Fly och On Track Piraten i lördags.

Nu ställer sig experterna tveksamma om Nuncio kan komma tillbaka till 2016 års storform.

– Jag är inte Saida, men jag vet att han kommer bli vassare genom att starta kontinuerligt, säger tränaren Stefan ”Tarzan” Melander till Trav365.

2016 var ett gyllene år för superhästen Nuncio och tränaren Stefan ”Tarzan” Melander. På elva starter blev det elva segrar som kröntes med segern i Elitloppet före Åke Svanstedt och Resolve.

2017 har varit motigare – med Nuncios mått mätt. Han vann visserligen de två första loppen, för att sedan ”bara” bli tvåa i deltävlingen till Olympiatravet och galopperade direkt i starten i finalen.

I genrepet till Elitloppet slutade han trea. Väl i Elitloppet så tog Örjan Kihlström och Nuncio hem sitt heat, för att i finalen sluta femma.

”Ingen superform”

I lördags gjorde Nuncio comeback igen – och slutade trea bakom tvåan Order to Fly och ettan On Track Piraten i Midsommarloppet på Rättvik över distansen 2 140 meter.

– Det är klart, det var ingen superform. Men att gå utvändigt om ”Piraten” är inte lätt. Jag är nöjd i alla fall, sa Stefan Melander i lördags i TV12.

Efter loppet har experterna ställt sig frågande till Nuncio. Kommer han tillbaka till storformen?

TV4-profilen Johan Edlund twittrade: ”Tror det var sista gången som Nuncio tävlade...”.

Experten Micke Nybrink i TV12 under söndagen:

– Jag är oroad, jag är inte säker på att han kommer tillbaka och är så bra som vi hoppas och tror. Men jag hoppas att jag har fel.

”Känns kanon”

Två dagar efter tredjeplatsen når Trav365 Stefan ”Tarzan” Melander. Han har precis kört Nuncio hemma på gården i Enköping.

– Han känns kanon, säger Melander.

Har du hunnit samla intrycken efter loppet?

– Jag har sagt det hela tiden. Tar On Track Piraten ledningen och kör i 20-tempo finns det inte många hästar som slår honom utvändigt. Hade Nuncio haft nummer två och ”Piraten” nummer sju så hade det kunnat bli annorlunda. Det är små marginaler om det ska bli bra och dåligt. I Elitloppsfinalen var det en touch mot en konkurrents vagn i starten.

I lördags sa du att det inte var någon superform. Vad fattas enligt dig?

– Det gäller att starta kontinuerligt, som för alla travhästar, så blir det lite bättre. Men jag är inte Saida, men jag vet att han kommer bli vassare genom att starta kontinuerligt.

”Aldrig gjort mig besviken”

Efter tredjeplatsen är många experter oroade att Nuncio inte kommer tillbaka till den sagolika form han hade 2016, och att en del menar att han är slut. Vad säger du om det och hur reagerar du över att så många tycker så mycket om Nuncio?

– Jag vet inte faktiskt vad jag ska säga om det. Jag har en häst som aldrig gjort mig besviken.

– Loppet i lördags är inte ett dugg mycket att hetsa upp sig för. Jag håller ”Piraten” som en elithäst. Johnny Takter har bland annat kört Moni Maker, och säger att On Track Piraten är bland det värsta han kört. Det säger det mesta. Efter starten på Östersund sa Johnny Takter att hästen var på gång och i ganska bra form. ”Piraten” är en häst som kan vinna Hugo Åbergs.

– Under 2016 förlorade han (Nuncio) inte ett lopp och sen blir han trea, det är klart folk undrar. Men som jag sa i lördags, han har inte riktig toppform. Skulle jag säga att han har samma form som i fjol skulle jag vara ute och segla. Men får han ett par tre starter till bör han nå dit.

Startar på Årjäng

Nuncio är otroligt speciell för dig, hur ser det ut, har du några krav på prestation från Nuncios sida?

– Jag tar ju inte ut honom för att sikta på ett tredjepris om man säger så. Men som jag sa innan loppet i lördags, efter 2016 när han var obesegrad kanske han inte skulle tävlat mer, men så är det ju inte nu.

Nästa start för Nuncio beräknas bli Årjängs Stora Pris lördagen den 15 juli, ett lopp som Nuncio vann i fjol.

– Meningen är att han ska starta där nästa gång, säger Stefan Melander.

Nuncio har hittills vunnit 40 av karriärens 59 starter och sprungit in över 28 miljoner kronor.

Publisert:

LÄS VIDARE

”Nuncio är tyvärr slut som världsartist”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!