Micke Nybrink: ’Jag är ju galen’

TRAV

KRÖNIKÖREN inför V75 på Solvalla Har hittat jätteskrällarna

Räkna aldrig med att de är lika bra igen.

Inse att tävlandet sliter.

Viktigast av allt: loppen är jämnare än vi tror.

Fast allt det här gäller inte On Track Piraten, han är undan­taget.

Dags för V75-finaler på Solvalla och som vanligt är inte frågan vilka hästar som är bra, det har vi sett i försöken. Snarare handlar det om att läsa loppen och inse vem som prickat formen. Leta gärna efter hästar som inte tömts i den senaste starten, eller som åtminstone fått chansen att återhämta sig.

En sak som tål att upprepas är att en brutal max­insats, en sån där man knappt tror är sann, sällan upprepas två ­gånger i rad. Var skeptisk mot sånt, räkna inte med det. Ömma ben, tömda depåer och mental trötthet kan även drabba hästar.

Nu när vi fortfarande tävlar med barfotaförbud är det tillåtet att tro på spurtvinnare. Från och med 1 mars är det slut med sånt. Då är vi tillbaka på samma gamla slinga: barfota, bike, helstängt och spets och slut.

Passa på och njut nu, februari ut. Snart springer ­alla 1.11 igen.

Kan vara sämre nu

V75-1: Ett dunderlopp där M.T.King of Cash startar tätt och kan vara sämre än senast. Motståndet är dessutom hårdare och jag säger syn, väl medveten om att ”Lyftkranen från Halmstad” kan mosa allt som vanligt. Vill ni ­vinna en miljard? Ta med Xanthis Amazing, spurten senast ... och vi är ju fortfarande i februari.

V75-2: Om Red Rose America är lika bra som senast kan de andra klappa sig i arslet och gå hem. Men nu var det ju det här med att prestera efter en max­insats. Rainbow of Nando är jag omåttligt förtjust i och prestationen senast, trots att hon inte ­skulle vara på topp, var magnifik. Kevin ”Örjan light” Oscarsson kör och jag tror att de har fin chans. På min egen lapp kanske jag rent av spikar. Men ni tar förstås två, jag är ju galen.

V75-3: On Track Piraten är så nära Järvsöfaks vi kan komma. Det blir bara löjligt att gardera, i alla fall så här års.

V75-4: Uppgiften som Alorac Mathbell ställs inför är ingen enkel match, men samtidigt kan det knappast se så mycket bättre ut. Femåringen har toklevererat i fyra starter i rad på V75, har spår tre bakom bilen och har haft en fin uppladdning. Han vinner i alla fall en gång på tre och det är odds som funkar för mig. Spik.

Täta starter...

V75-5: Master Crowe, givetvis. Jag fattar det. Men det är ändå täta starter för jättefavoriten, det finns singelprocentiga motbud och vi är spelare. Kan man hoppas på att de tävlar mot honom? Mountain Cleavers spurt senast missade väl ingen, Barkevious Mingo fortsätter vara underskattad och Cut Him Som Slack verkar ha glömt att han är en medelmåtta.

Kom också ihåg att det är lite som skiljer hästarna åt på V75, mindre än vi tror.

V75-6: Kan Erica leda runt om och göra Torbjörn Jansson till V75-Mästare? Inte mig emot. Indoor Voices är underbart spänstig medan Usain Henna är den med lägst puls när de svänger in på upploppet. Kan han ta dem på ren kondis?

V75-7: En lysande final i näst högsta klassen. Topphästarna Carabinieri, Zenit Brick och Beppe Am är givna – men glöm inte British Steel. Gör inte det.

✓ Helgens tips

1. 8 Rainbow of Nando (Solvalla, V75-2)

Ruskigt fin häst. Toppkusk. Kan vara klar.

2. 12 Xanthis Amazing (Solvalla, V75-1)

Om jag tror på tomten ­också? Ja, varför inte.

3. 9 Barkevious Mingo (Solvalla, V75-5)

Förtjänar alltid en plats i den här rutan ju.

✓ Micke Nybrinks V75-system

V75-1: 2, 8, 10, 1, 5, 12, 4 (res 6, 9)

V75-2: 8, 13 (res 3, 15)

V75-3: 3 On Track Piraten (res 5, 6)

V75-4: 3 Alorac Mathbell (res 5, 4)

V75-5: 6, 2, 9, 10 (res 11, 8)

V75-6: 11, 1, 12 (res 15, 7)

V75-7: 11, 9, 1, 6 (res 4, 3)

672 rader/336 kronor

Micke Nybrink

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav

Spel

V75-tips