De aktiva ska inte få avgöra

TRAV

Grunden för att det ska vara roligt att spela på hästar?

För mig har det varit samma sak i 40 år. Det ska kännas som man är med i matchen och förstår vad som händer.

Det kom jag fram till när jag ställde mig själv frågan varför trav är så fascinerande, varför jag från början blev travintresserad och fortsatt spela i 38 år – trots att jag inte (äsch) blivit rik på kuppen.

Från början gick farsan och jag på galopp. Det var häftigt rent visuellt men när vi spelade inträffade obegripliga saker. Ena dagen vann vår häst med 100 meter, nästa gång var den 200 meter efter i mål. Vad fan? Det där köpte vi aldrig. Folket på Täby ryckte på axlarna, de var tydligen vana, men vi svalde inte den citronen.

Så vi åkte till Solvalla. Där fick vi snabbt bra koll. När våra spel förlorade (ytterst ovanligt) var det tydligt varför. Hästen satt fast, fick ett alldeles för jobbigt lopp eller galopperade bort sig. Jag vill påstå att det är samma sak 35 år senare.

Nästan alltid förstår vi. Trav är en enkel sport, när man väl trängt in i den.

Det gäller att ha koll på hästarnas form, kapacitet och egenskaper. Sen är analysen en räkmacka. Att räkna ut vinstchansen är en simpel sak, det svåra är sedan att spela på rätt sätt, vinstchans i förhållande till odds, spelvärde...

Men de senaste åren har ytterligare faktor dykt upp. Eftersom hästarnas kapacitet ligger inom ett smalare spann blir de små detaljerna avgörande, hur hästen går utrustad. Optimalt eller inte.

Den som har koll sitter på trumf. Att vara vetgirig är oerhört viktigt.

Tyvärr har utrustningsinformationen blivit en soppa som är allt svårare att känna smaken av. Vi behöver struktur och ordning.

Rapporter och historik

Svensk Travsports uppgift är att införa total kontroll och gå ut med information. Det här är ett krav från oss som spelar. Nej, stopp. Spring nu för fasen inte och fråga de aktiva vad de tycker. Varför ska vi hela tiden lyssna på dem? Hur mycket spelar de för? Så här får det bli:

Varje tävlingsdag rapporterar travtränaren vilken balans hästen ska tävla med, skor eller inte, när de anländer till banan. Det är bra. Nu utökar vi med information om huvudlag och sulky också.

Sen tycker jag att vi stoppar in historiken i travprogrammet, i startlistan. Då har vi kommit långt och kan undvika fadäser med spelare som känner sig lurade.

Som sagt – fråga oss som spelar, ingen annan har med saken att göra.

Alternativet? Givetvis det som jag har progagerat för i ett halvår, att alla går med standardiserad utrustning och vi hittar tillbaka till hästarna. För hur kul är det när

alla tv-sändningar och travtidningar bara handlar om bajkar, skygglappar och plastade hovar?

Veckans tips

1. 5 Orione Spin  (Jägersro, V86-1)

Rasande läcker senast, 1.10 sista 1 000. Håll i er.

2. 5 Forecast (Solvalla, V86-4)

Löfte. Toppfin senast. Bra emot, högre odds.

3. 7 Mc Steamy (Jägersro, V86-7)

Allt bättre i ny regi. Säkra kortet av två. Liras.