”Han har en god bit kvar till Steinlager”

Norske stjärnan gör årsdebut – sportchefen vill ha honom till Elitloppet

Foto: ROGER SVALSRÖD
Ferrari B.R.
TRAV

På tisdag gör norske stjärnhästen Ferrari B.R. årsdebut.

En häst som Solvallas sportchef Anders Malmrot vill se i Elitloppet.

– Han fick ju en inbjudan redan i fjol, jag hoppas han kommer hit i år istället, säger han.

Femårige Ferrari B.R. har hittills i karriären tagit 15 segrar på 18 starter och sprungit in knappt 1,5 miljoner kronor och är vårt grannland i västs stora framtidshopp.

I fjol imponerade han vid flertalet av sina segrar storstilat, bland annat när han vann på fenomenala tiden 1.09,9 över medeldistans i Jarlsberg i mitten på maj.

Fjolårets sportchef på Solvalla Markus Myron bjöd in Per Oleg Midtjfelds stjärnhäst till Elitloppet – men fick nobben.

På tisdag gör Ferrari B.R. årsdebut och Solvallas nye sportchef Anders Malmrot hoppas att ”Ferrarin” kommer till Solvalla sista helgen i maj i år istället.

”Det vore mycket värt”

– Jag hoppas han kommer vara bra och av det han visade när han var så fantastisk i fjol, då han redan då fick en inbjudan men inte kom hit då Midtfjeld tyckte det var för tidigt, så ska det så klart bli spännande, säger Anders Malmrot och fortsätter:

– Jag hoppas han kommer vara bra i vår och att han får möjligheten att vara med i årets Elitlopp.

Det är en häst du vill ha med?

– Absolut, som han sprang när han vann på 09,9 i fjol så är det klart man vill ha med en sådan häst, och att få hit norrmännen och heja på sin häst, det skulle vara väldigt mycket värt så klart.

”Långt ifrån toppform”

Ferrari B.R. gör på tisdag årsdebut på Momarken i Norge, och det blir stjärnhästens första framträdande sedan 18 november i fjol.

– Han har gått mycket jobb inför sin comeback, men han är tung och kommer så klart behöva lopp i kroppen, säger Per Oleg Midtfjeld och fortsätter:

– Vintern har varit bra för hans del, han har tränat som han ska och sett bra ut, och allting har gått enligt plan.

Hur är han förberedd kontra tidigare säsonger?

– Han är ganska bra förberedd, men långt ifrån toppform, och någon toppform ska han ju heller inte ha redan nu. Jag är säker på att han kommer göra ett bra lopp, men sedan om han vinner eller inte, det får vi se. Det viktigaste är inte att han vinner på tisdag, det är att allting ser bra ut, och känns bra.

”Har en god bit till Steinlager”

Hur tänker du matchningen med honom framöver?

– Vi får köra ett eller två lopp först så vi ser hur han kommer igång, och sedan får vi bestämma efter det hur vi gör sen, då får vi se vad som sker. Det är inget lopp jag direkt siktar på, och jag har inget speciellt mål med honom, vi får tävla igång honom och ta det efter hur han presterar.

Elitloppet?

– Det är en häst som kommer att duga bra, sedan om han kommer duga i den yppersta eliten, det får vi se. Han har det som ska till för att göra det, men han måste utvecklas.

Är det den bästa häst du haft?

– Nej, han har en bit kvar till Steinlager, han har en god bit dit. Han har potential till att nå dit, men som sagt, i dagsläget är det en god bit dit, säger Per Oleg Midtfjeld.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Elitloppet