– Kommer att vara hästen att besegra

Foto: Johan Edlund.
TRAV

Erik Adielsson gånger tre.

Björn Goop gånger två.

Och sen två vinster för Jörgen Sjunneson.

Där har ni V75 på Mantorp. I Korthet.

Att Erik Adielsson och Björn Goop vinner V75-lopp tillhör mer regel än undantag men att Jörgen Sjunnesson tar en dubbel är långtifrån vanligt. Sjunnesson kör inte särskilt ofta på V75 och hans styrningar slår nästan alltid ur underläge.

Jag har ingen förklaring till varför han inte får fler chanser för körhänderna är det inget fel på. I går fick han möjlighet att köra tre hästar för ögonsjuke Veijo Heiskanen och lyckades utmärkt. Bakom Southwind Mozart vann Sjunnesson gårdagens högst doterade lopp(V75-6 till minne av Ina Scot)efter att tidigt kommit till ledningen när Peter Untersteiner valde att släppa kommandot bakom Poet Broline. Resten av loppet hade Sjunnesson total kontroll och Southwind Mozart, som är liten till växten men med enorm snabbhet, vann säkert. Efter loppet sa Sjunnesson att "Southwind Mozart nog är med i Elitloppet nästa år”.

Överbetyg också till fjolårets dominant i kullen födda 2012 Readly Express som spurtade in som tvåa i sin första start på sex månader. Han kommer att få ett nytt kanonår och är hästen att besegra framöver.

Sjunnesson vann också prologen med Othello Face efter en löpning i vinnarhålet. När en favoriterna Day Or Night In tröttande i början av upploppet så fick Othello Face chansen och avgjorde enkelt.

■ ■ ■

Erik Adielsson brände med Edge Boko(galopp) i V75-1 men tog snabb revansch i loppet efter när han överraskade med att spåra runt om(hur kunde han ta ledningen?) med Archangel AM. Det var hästens första vinst på drygt 21 månader och kanske kan Archangel Am:s fulla kapacitet komma fram nu. Adielssons andra vinnare var Kalle Kalas som bara var bäst i V75-5. Han var med i en stenhård öppning men fick ge sig i spetskampen och sen valde Adielsson att köra på chans och stanna kvar i vinnarhålet. 150 meter kvar kom luckan och Kalle Kalas avgjorde knappt. Som Kalle Kalas agerat i de två senaste starterna så väntar fler vinster

Adielsson avrundade sedan omgången med Hero Sjöhammar som fick hjälp av att ledande favoriten Furiuos Francis galopperade i sista kurvan och lämnade vägen fri för Hero Sjöhammar.

■ ■ ■

Båda Björn Goops vinster kom efter tidig ledning och loppen var därefter totalt händelsefattiga. Ett vanligt scenario när Goop får spets-respekten för honom är stor. Elvaårige Spring Erom, som haft en hel del skadebekymmer under sin karriär, ser nu piggare och fräschare ut än vad jag kan minnas att han gjort tidigare. I går fick visserligen han och Björn Goop allt gratis(ledning och ingen utmaning) i V75-3 men hästen ser verkligen ut att trivas med livet. All heder till tränaren Dan Widegren som visade upp Spring Erom i ett ypperligt skick. Spel mot ett mål(utan målvakt) blev det också i V75-4 för Goop och hans Caress som bara såg till att värsta hotet M.T.Klara inte fick fritt fram.

Till sist: Om en vecka startar Elitloppsvinnaren Nuncio igen.

I Oslo Grand Prix. Om han vinner? Självklart.

Johan Edlund