Bilderna: Svenska arenan snart klar

TRAV

19 juni är det premiär för mång-miljonbanan Bro park – här är senaste bilderna från anläggningen

1 av 9 | Foto: Flygbild över stallbacken. Intresset är stort från tränare att ha sina hästar på den nya anläggningen. Till höger; 160 boxar, och till vänster ser ni byggnationen av den andra etappen där det blir 80 boxar.

Här är bilderna på galoppens nya superbana Bro Park.

Om mindre än tre månader är den officiella invigningen.

– Intresset är extremt stort även utomlands, säger Mikael Almén, projektledare för Stockholms nya galoppbana.

19 juni smäller det – då är det premiär för den nya galoppbanan Bro Park i Upplands-Bro kommun som beräknas kosta nästan en halv miljard kronor att bygga.

Nya bilder från anläggningen, tagna i slutet av mars, visar hur topparenan växt fram.

Enligt Mikael Almén, på Svensk Galopp, går allt enligt planerna.

– Det går fantastiskt bra. Vi har första testtävlingen om två månader och vi har premiär den 19 juni. Det kommer vara mycket kvar att fixa även efter det men då ska det grundläggande vara på plats. Vi kommer även arrangera spel till testtävlingarna, men då kommer inte allt vara klart. Då vill vi testa banorna och se så att allt teknik fungerar, säger han.

Berätta, vad är klart?

– Banorna är klara, de allra första stallen är klara. Nu håller vi på med gäststallen och de ska vara klara till invigningen. Sedan är det slutputs på läktarbyggnanden.

– Nu håller vi på med publikområdet runt byggnaderna. Det har vi inte kunnat hålla på med så länge de har fixat med byggnaderna.

Det som finns kvar är bland annat att bygga fler stall och hinderbanor på banan.

– Men de byggnationer som beslutades ganska sent, till exempel att vi ska bygga invändiga hinderbanor. De ska inte vara klara till premiären. Vi har olika projekt som vi håller på med paralellt.

– Trycket har varit stort och det är många tränare som vill ställa sina hästar här, så vi bygger fler stall.

Hur många är ni som bygger?

– Det är säkert över 100 personer som är igång samtidigt. Det är massvis av entreprenörer. Just nu håller vi på och reser banbelysning och då är det ett gäng som håller på med det. En firma bygger stallbacken, en annan gör finplaneringen, en tredje som bygger läktare och så vidare.

”Väldigt mycket närmre sporten”

Deras tanke är att publiken ska få uppleva loppen på nära håll och få en häftig upplevelse.

– De flesta trav- och galoppbanor i Sverige är byggda för ganska länge sedan och de är ohyggligt stora. I dag har vi fler personer som tittar på galopp. Men dagens teknik har gjort att man sitter med Ipad eller datorn hemma och ser tävlingarna. Det är inte så många på våra anläggningar. Nu har vi byggt väldigt annorlunda. Vi har gjort en bana där man som besökare kommer väldigt mycket närmre sporten. Vi bygger inte så stora byggnader. Är det 1 500 personer på plats så kommer det vara ganska trångt. Är väldigt mycket folk bygger vi upp eventet med separata publikplatser. Det blir ganska kompakt så det ska kännas mysigt även om det inte är flera tusen personer på plats.

”Jättestort intresse”

Bygget av Bro Park engagerar inte bara galopp-fans i Sverige utan även galopp-fantaster från andra länder.

– Intresset är extremt stort även utomlands. Vår tävlingsoval är extremt stor. Annars bygger man små banor, men vi vill ha så mycket utrymme som möjligt för våra hästar. Bara i dag har jag haft besökare från Australien, Irland och Frankrike. Det är folk som är nyfikna, så det är ett jättestort intresse utomlands.

Vad säger de?

– De säger att det är fantastiskt.

Nu i vår arrangerar även Svensk Galopp visningar för allmänheten och det lockar många besökare.

– Det är boende i området eller nyfikna hästmänniskor. Allt är nytt så det är spännande att gå runt och kika på anläggningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Galopp