Fernlund: ”Det är ingen vanlig häst”

TRAV

Sportbladets krönikör efter V75 – hyllar tvåan efter mäktiga duellen

On Track Piraten fick svettas ordentligt – men som vanligt levererade han.

Men den stora frågan: Vad är Anna Mix gjord utav? Det är ingen vanlig häst.

Hon kan sätta grabbarna på plats i Prix d’Amerique. Nuncio och Bold Eagle får se upp.

On Track Piraten är som ett årgångsvin – han blir bara bättre och bättre. Det går knappt att hylla honom längre, för det känns som att man skrivit allt som går. En ny V75-seger togs på Färjestadstravet, men det var längesedan Dalarnas stolthet fick slita så mycket som denna gång. Anledningen stavas Anna Mix, som i sin uppladdning inför Prix d’Amerique återigen visade prov på en smått osannolik inställning. Hon fick ett tufft lopp, och såg slagen ut i stort sett hela vägen, men den inställning hon har till sitt arbete är det få hästar som har – i hela världen. Stoet gjorde allt hon kunde, men kom inte förbi Hans R Strömbergs häst som även han stred tappert.

Anna Mix har ett stort problem: Hon har svårt med startmetoden i Frankrike, och det kan fälla henne i Prix d’Amerique. Skulle hon sköta sig, och inte strula, har hon kapacitet och löphuvud som räcker mot alla hästar. Hon är så pass dum i starten i Frankrike att hon tidigare blivit avstängd, domarna menade att hon var en säkerhetsrisk för de andra ekipagen. Snacka om tuff brud.

■ ■ ■

Åke Svanstedts son Rickard har framtiden för sig. Social, duktig och känsla för hästar. Baron Gift är ett löfte, som vann V75-4 efter en drömstyrning av tränaren. Den killen lär vi få höra mycket av framöver.

■ ■ ■

Inför sista V75-avdelningen var det tio system kvar med chans på sju rätt, enbart ett lyckades ha med vinnaren Fossens Bonus som såg bättre ut än någonsin när han utklassade konkurrenterna på ett briljant sätt tillsammans med Magnus Jakobsson. V75-vinnaren tog hem 42,8 miljoner kronor på sju rätt, plus massor av extra julpengar på sex och fem rätt. Jag lyfter på hatten för en snygg prestation.

■ ■ ■

Till sist: Nuncio är trav-Sveriges stora pr-häst för tillfället, och den reportageserie som just nu rullar kring honom på tv är fenomenal. Helt fenomenal.

Där får man verkligen fram känslan för djuret, och man går på djupet på ett vackert sätt. Melander berättar bland annat att han inte har några egna barn, men att han ser Nuncio som sin son.

I slutet av januari vill vi se hästen i Prix d’Amerique, mot Bold Eagle, och jag hoppas inte att den lilla förkylning han nu drabbats av ska hindra Stefan Melanders planer.

Det kan bli den största duell trav-världen någonsin har skådat.

Jag har längtat länge – och nu börjar nedräkningen på allvar. Glöm dock inte Anna Mix. Hon kan göra livet surt för grabbarna.