”Är en maktfaktor att räkna med i storlopp”

TRAV

Johan Edlunds krönika efter V75 i Boden

Foto: Johan Edlund sammanfattar tävlingarna från Boden i sin krönika

Förra lördagen vann Call Me Keeper Jämtlands stora pris (750 000 kr till vinnaren).

I går vann Propulsion Norrbottens stora pris (1 000 000 kronor i förstapris).

Daniel Redén, som tränar båda, är en maktfaktor att räkna med i storlopp.

Det var ingen midnattssol(utan regn) över Bodentravet i går men ett synnerligen högklassigt Norrbottens stora pris(V75-7) som bjöd på oväntade taktiska drag och en rafflande avslutning. Att Nimbus C.D. skulle ta spets var ingen överraskning men att Erik Adielsson släppte kommandot till favoriten Propulsion efter 500 meter var förvånade med tanke på det formintryck som Nimbus C.D. gav senast. Propulsion(Örjan Kihlström) i tät utan att bruka särskilt mycket kraft var nog allas vinnare varvet kvar men på bortre långsidan gick Johnny Takter ”all in” med On Track Piraten i tredjespår och satte ledaren under stenhård press men Propulsion lyckades med möda behålla kommandot genom sista sväng. Upploppet blev dramatiskt värre. Propulsion ledde men jagades av On Track Piraten(som var hur tapper som helst) och Sauveur(som långspurtade formidabelt) och det var nästan så att han ”räddades” av mållinjen. Propulsions resa mot toppen är imponerande. Gårdagens start var hästens fjärde mot eliten och även om han inte var som bäst i går, enligt tränare Redén, så är hans sätt att ta sig fram på banorna imponerande. Han är en stjärna. Överbetyg också till On Track Piraten, som med ett annat upplägg kunnat vara närmare i mål, och Sauveur, som är en fighter av högsta klass och snart vinner ett storlopp.

Redén/Kihlström slog an tonen direkt med seger för favoriten Whitehouse Express i V75-1, dock inte utan dramatik. Whitehouse Express galopperade innan start men i Kihlströms varliga händer hittade han rytmen och kunde mycket enkelt spurta hem loppet.

Björn Karlsson hade uppvisning med sin Tangen Haap i V75-2. Karlsson gav sin häst ett vilsamt lopp och när Tangen Haap attackerade halvvarvet från mål syntes det direkt att han skulle vinna och redan 100 meter från mål kunde Karlsson vinka till publiken. Karlsson är en profil både på och utanför banan som sällan saknar svar på tal.

●●●

Jörgen Westholms hästar har höjt sin nivå ett par hack under 2016. Jag slås framför allt av en mycket jämnare form än tidigare. I går dominerade han V75-2 från start till mål med Ebony Boko som bara var bäst. 

●●●

Vilka hästar Daniel Redén managerar: Call Me Keeper, Propulsion, och den främsta av alla? Delicious U.S.(som varit skadad). Det är Redén och Stefan Melander(Nuncio och Uncle Lasse med flera) som har bäst hästar i sina stallar och båda vill anlita Örjan Kihlström bakom sina stjärnor.

I övrigt:

Lätta vinster för Beverly Boulevard(V75-4) som spurtvann övertygande och Hawk Cliff(V75-5) som lekte i spets. Däremot floppade storfavoriten Ready For More i V75-6). Trots spets i lugnt tempo var han chanslös. Visst, comeback efter skada men Reijo Liljendahls hästar brukar vara väl förberedda. Stilen var också sådär. Nu vann i stället stallkamraten Fire To The Rain på bra vis.

Johan Edlund