Fernlund: Vilket monster till häst

TRAV

Orden är snart slut – vad kan man tillägga om Nuncio?

Finns bara ett uttryck: Vilket monster till travhäst.

Sedan hade Thomas Uhrberg V75-show.

Nuncio har gjort 48 lopp under sin karriär som började som treåring. Han är nu fem år gammal, och har tävlat mot världs- eliten i stort sett hela tiden.

Han har aldrig varit utanför prispallen.

Aldrig.

Det är helt fenomenalt, och under lördagen joggade han hem Årjängs Stora Sprinterlopp och tjänade 600 000 kronor ytterligare. Han är nu uppe i nästan 23 miljoner kronor, och mer väntar.

Örjan Kihlström kör med ett enormt självförtroende bakom Nuncio, konstigt annars, och avgjorde loppet från utvändigt om ledaren. Tussarna satt kvar i öronen på hästen över mållinjen, extraväxlarna behövde inte användas. All heder till tvåan Tycoon Conway Hall som kämpade storstilat från ledningen, men Örjan visste från steg ett att han hade allt under kontroll.

Nu vill alla se Nuncio i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro om lite mer än en vecka, det vore något i hästväg det.

Alla travfans väntar nu på att få en duell mellan Bold Eagle och Nuncio i Prix d’Amerique nästa år. Det vore faktiskt den största duellen på länge, och jag vågar knappt gissa vilken av superhästarna som är bäst. Sverige vs Frankrike – kan det egentligen bli större?

Stefan ”Tarzan” Melander fyndade hästen på auktion som ettåring för cirka 50 000 kronor, och det är bara att lyfta på hatten för Melander som är ett fenomen – precis som hästen.

Loppet var över direkt efter start

Takethem från Danmark är något för eliten. Han har radat upp toppinsatser i år, och under lördagen lekte han hem V75-1 efter en drömstart tillsammans med kusken Thomas Uhrberg som tillhör de skickligaste i landet att köra från start.

Nu var loppet i stort sett över en sekund efter start, då det stod klart att Takethem skulle ta ledningen, och han såg fin ut efter en snabb avslutning och han tar snart upp kampen med elithästarna.

Steen Juul var, märkligt nog, inte nöjd med hästen senast på Kalmar då han enligt mig var enastående som tvåa. Jag hoppas innerligt att tränaren var mer belåten efter segern på Årjängstravet.

Hårda krav, men det kanske man ska ha på en sådan topphäst?

Uhrberg tog imponerande trippel

Thomas Uhrberg hann knappt byta häst innan han tog nästa V75-seger.

Då med Conrads Definitif som han tränar själv.

Slut där? Nej, nej. Uhrberg hade show även i V75-6, där han vann med Västerbo Exact som utvecklats på ett härligt sätt. Spets och slut var segermelodin, och det är bara att lyfta på hatten för Uhrberg som vann med Roger Perssons häst.

Att ta en trippel på V75 är extremt svårt. Dessutom tvåa med Tycoon Conway Hall – vilken dag för Uhrberg.

En annan häst för eliten är Steinfaks, som vann kallblodsloppet på V75. Hästen är ”bara” fem år gammal, och det kan mycket väl vara en allvarlig utmanare till Månprinsen A.M. och Tekno Odin framöver. Får han mer hårdhet och rutin så får de passa sig.

Patrik Fernlund