Statistik: Så blir utdelningen på Elitloppslördagen

Foto: Kanal 75
TV4-experten Anders Malmrot
TRAV

Elitloppshelg, V75-finaler, mycket publik.

Det brukar bli åka av under Elitloppslördagen på Solvalla.

Trav365 har tagit fram statistik – så blir utdelningen.

– Jag får ingen miljonkänsla över lördagens omgång, säger TV4-experten Anders Malmrot.

Stor travfest i dagarna tre på Sveriges huvudbana Solvalla.

Helgen med stort E är här, Elitloppshelgen.

Festen sparkas igång redan på fredag med V65-tävlingar på lunchen, för att sedan fortsätta med V75-finaler på lördagen – innan söndagen och huvudlöpningen Elitloppet är här.

Trav365 har tagit en titt i backspegeln gällande Elitloppslördagen, och V75-finalerna.

Vad brukar utdelningen bli?

Det, och TV4-experten Anders Malmrots tankar om omgången, får du nedan.

Högt eller lågt

Snittutdelningen för V75 under Elitloppslördagen de fem senaste åren år så hög som drygt 5,5 miljoner kronor, men riktigt så enkelt är det inte. Så här har utfallet blivit de fem senaste åren.

2011: 187 006 kronor.

2012: 20 911 444 kronor.

2013: 6 170 kronor.

2014: 43 706 kronor.

2015: 6 352 404 kronor.

Det har alltså blivit två relativt låga V75-utdelningar, en mellanutdelning, och två miljonutdelningar. I fjol betalade V75-omgången drygt 6,3 miljoner kronor och 2012 betalade den hela 20,9 miljoner kronor. Sammanfattningsvis kan man slå fast att de fem senaste åren inte haft något riktigt ”mellanläge”, det är högt eller lågt som gäller.

”Så jag blöder”

Vad kan man då tro om lördagens V75-omgång? Trav365 tog hjälp av TV4-experten Anders Malmrot, som själv beskriver sitt jobb med lördagens V75-omgång så här:

– Jag jobbar med omgången så jag blöder, säger Anders Malmrot till Trav365 och skrattar.

Vad säger du spontant om omgången?

– Otroligt bra klass givetvis, med inslag där det är lite som förr i tiden.

Hur menar du då?

– Förr i tiden så brydde man sig inte riktigt lika mycket om spår, då tyckte man att den här hästen är bara bäst och vinner. Det har blivit lite annorlunda de senaste åren, och nu är frågan om man ska gå på den känslan man har.

”Tror inte han förlorar”

Anders Malmrot förklarar att han innan startlistorna till lördagens V75-finaler på Solvalla hade släppts hade två ”klaringar”, men att bägge nu kommer brottas med besvärliga utgångslägen.

– När jag såg Le Miracle på Åby så tänkte jag att den kan aldrig förlora en final under Elitloppshelgen, den är alldeles för bra, och sedan fick den spår elva. Då ska jag väga det där, om den bara är bäst, lite som gamla skolan, eller om man ska tänka om. Basic var också en sådan som jag trodde bara skulle vara bäst och vinna, men hon kanske kommer få göra jobbet i dödens igen när man nu fått sett startlistorna.

Den ”huvudbryn” kommer Malmrot att få brottas med i veckan, fram till lördag, och i dagsläget har han en annan spik som han känner mest för.

– 2 Talassio (V75-2) tror jag vinner, det är den spiken som jag tror mest på nu, jag tror han håller ut konkurrenterna från start och så som han såg ut på Åby senast tror jag inte att han förlorar.

”De är så jäkla bra”

Har du något drag att bjuda på?

– Finalhelgerna så gäller det att hitta den där som ramlar loss från exempelvis tredje par invändigt och vinner, det gäller att hitta kryddan, för det kommer köras som fan den här dagen och det öppnar upp för ”snålskjutsen”. Basic var jag ju inne på innan startlistorna kom, men om Örjan Kihlström väljer att köra Takeaway i ledningen så kan en sådan som 2 Magnesia (V75-5) vara en sådan som får loppet bakom och sedan lucka till slut och vinner till smaskig procent.

Det är alltid svårt att gissa kring V75-utdelningar, men vad får du för känsla kring lördagens omgång?

– Jag får ingen miljonkänsla, mer att det kommer landa kring 100 000 kronor, något sådant om det blir ett par smällar. De är så otroligt bra de här hästarna, ta Harper Hanovers lopp som ett exempel, Sauveur och Bird Parker är så jäkla bra, och det skulle väl vara Usain Henna då om han får ett bra lopp. Jag hatar att sia om utdelningar och jag får ofta äta upp det, men jag tror om sagt inte på någon miljonutdelning, då är inte jag med i varje fall, säger Anders Malmrot.

ARTIKELN HANDLAR OM