Så kopplar Challe av från hockeyn

Foto: Challe kopplar bort jobbet med trav.
TRAV

Han blev travintresserad som tioåring.

Är gift med Stig H ­Johanssons dotter Tova.

Medverkar i Vinnare V75:s sändningar i tv4.

– Travet är avslappning och ombyte, säger Timrås tränare Challe Berglund.

Man skulle nästan kunna tro att det blir mer trav än ishockey för Challe Berglund.

Så har det åtminstone varit i sommar. Och även periodvis tidigare i livet.

När han spelade i Djurgården var han med och ägde hästen Mr Iceman som sprang in över en miljon kronor. Den gamle landslagsspelaren är en hängiven traventusiast sedan tidig ålder.

– Jag blev intresserad via min mormor och morfar i Kil som hade hästar. Min moster och morbror var också involverade i travet. Jag har varit ruskigt intresserad i 33 år. Nu är jag 43, säger Challe Berglund.

Kompis med Bergh

Som Sundsvallsbo och Timråtränare är det numera Bergsåker som är hemmabanan. Han hänger så ofta han kan på travbanan, och då gärna hos kompisarna Robert Bergh och Ulf Ohlsson. Men när hockeysäsongen sparkar igång på allvar får hästarna vika åt sidan.

– Jag följer travet lika mycket nu som tidigare. Men tyvärr går jag inte så ofta på trav. Det blir mest att jag sitter vid datorn och kollar eftersända lopp hos ATG. Sommartid blir det en del travbanebesök men annars hinner jag inte. Nu när hockeysäsongen drar igång blir det ännu mindre.

Vad betyder travet för dig?

– Avslappning och ombyte. Det är skönt att kunna koppla bort hockeyn för en stund. Travet är en fascinerande sport där spelet ger en extra krydda.

”Kul att göra tv”

Det brukar ju vara så att trav och hockey går hand i hand. Hur är det i Timrå?

– Jodå, det är tre, fyra spelare som är hästägare. Det är rätt så bra intresse för travet i laget och jag försöker bidra med så mycket jag kan.

För några år sedan var du med flitigt i tv-rutan, bland annat i Dagens Rätt och Vinnare V64. Numera är det mer sporadiskt på grund av tränarjobbet. Saknar du den biten?

– Jag tycker att det är förbannat kul att göra tv. Jag har varit med sex gånger i sommar som spelexpert i Vinnare V75. Omgången på Bergsåker blir den sista för säsongen och sedan blir det full fokus på hockeyn. Det är ju min huvudsakliga uppgift. Men jag skulle absolut kunna tänka mig att göra mer trav-tv i framtiden.

Hur ofta pratar du trav med svärfar Stig H ­Johansson?

– Inte så ofta. När vi pratar så blir det ofta om något annat. Han har sitt trav och jag har hockeyn. Det blir så mycket om det under dagarna att det är skönt att kunna snacka om något annat.

Äger du någon häst?

– Inte just nu. För några år sedan hade jag en ihop med gänget på Aftonbladet när jag jobbade i Stockholm. Men det blir säkert aktuellt med hästar igen framöver, det kan jag mycket väl tänka mig. Det är något speciellt att se sin egen häst tävla, säger Challe­ Berglund.

Michael Carlsson