Nurmos: ”Börjar förstå vad man lyckats med”

avChristoffer Wickman

1 av 3 | Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

Solvallatränaren Timo Nurmos stjärnhäst Readly Express vann Prix d´Amérique 2018 – som den sjunde svensktränade häst genom tiderna.

Men något speciellt firande blev det inte för proffstränaren – han flög direkt hem till Sverige.

– Det börjar sjunka in vad man lyckats med, säger Timo Nurmos.

Under söndagen så blev det svensk jättesuccé på den franska nationalarenan Vincennes, det när sexårige hingsten Readly Express tillsammans med kusken Björn Goop vann världens tuffaste travlopp Prix d´Amérique.

Förutom evig ära och berömmelse så var segern i PdA också värd 450 000 euro, lite drygt 4,4 miljoner kronor.

Prix d´Amérique kördes för första gången 1920 och Readly Express seger var den sjunde segern totalt för Sverige.

Tränaren till Readly Express, Timo Nurmos, rusade in på banan efter storsegern och glädjen gick det inte att ta miste på.

– Det är helt fantastiskt, sa Timo Nurmos till Sportbladet mitt i segerruset.

Men något firande i Frankrike blev det inte, mer än några ärevarv på banan. Kort efter flög Nurmos hem till Sverige.

”Blir lite kaosartat”

– Vi firade i vinnarcirkeln och lite på banan, sedan åkte vi till flygplatsen och flög hem i natt, berättar Timo Nurmos.

Det fanns aldrig någon tanke på att stanna kvar i Frankrike efter segern?

– Nej, man måste hem och jobba.

Hur känns det i dag, dagen efter?

– Man börjar återhämta sig lite, efter loppet så var man mest tom, men nu börjar det släppa lite. Det börjar sjunka in nu och jag börjar förstå vad jag lyckats med. Det hände så otroligt mycket i går hela dagen, och efter loppet. Man är i ett slags rus efter loppet och det blir lite kaosartat.

Hur har dagen i dag sett ut, hittills?

– Jag har inte njutit något ännu, man kommer att få njuta lite längre fram. Jag har inte varit nere i stallet i dag, vi landade halv tre hemma i Sverige i natt och det har varit full rulle hela dagen med mycket media, pappersarbete och sådär.

”Då slog tanken mig första gången”

Trodde du att Readly Express var så bra så han kunde vinna Prix d´Amérique?

– Självklart, annars hade vi inte gjort ett försök, och tittar man på oddset som han stod i så var det fler än jag som trodde att han skulle ha segerchans, han var nästan lika mycket spelad som Bold Eagle, säger Timo Nurmos och fortsätter:
– Jag hade bra känsla innan loppet, men det är aldrig lätt att vinna Prix d´Amérique, det vet alla. Det räcker inte med att ha hästen i ordning och i bra form, det är mycket som ska stämma i loppet också.

När slog tanken dig första gången att Readly Express var hästen som kunde vinna PdA åt dig?

– Det var nog någon gång efter det att han vunnit Svenskt Trav-Kriterium som treåring. Vinna och vinna, men jag har aldrig haft den typ av häst som ens kunnat starta i Prix d´Amérique. Jag har vunnit många lopp i Frankrike och många andra stora lopp, men inte Prix d´Amérique. Efter Svenskt Trav-Kriterium så slog tanken mig i varje fall, att han kan vara hästen för det.

Vad händer med Readly Express nu?

– Han får ta det lite lugnt och ladda batterierna och återhämta sig, sedan får vi se. Antingen är han kvar där nere eller så får han komma hem, det har jag inte bestämt ännu. Det finns fler lopp i Frankrike för honom om vi vill starta där, men det är hästen själv som bestämmer.

Avslutningsvis Timo, många tror att din senaste vinnare i Svenskt Trav-Kriterium, fyraårige Villiam, kan gå samma väg som Readly Express. Din kommentar på det?

– Jag hoppas på det, självklart hoppas man det. Det är i varje fall två hästar av den kaliber som jag aldrig haft tidigare. Jag har haft många bra hästar tidigare, men inte den typ som Readly Express och Villiam. Villiam ska betäcka nu under våren, sedan är tanken att han ska vara ute på banan igen i början av sommaren, säger Timo Nurmos.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav