Svanstedt lämnade Sverige för solsken

Foto: Lämnar sverige – för gott? I november går flyttlasset. Åke Svanstedt vet inte när – eller om – han återvänder till de svenska travbanorna. ”Förmodligen kommer det att dröja länge. Nästa år kommer jag antagligen bara ha tvååringar i träning. Men visst, är det så att jag har någon riktigt bra äldre häst som duger i eliten här så kan det så klart bli tal om att åka över med den”, säger 54-åringen.
TRAV

2013 har varit fyllt av speciella händelser i trav-Sverige.

Här är Trav365:s lista på de hetaste snackisarna under året som har gått.

På plats 2 Åke Svanstedts flytt till USA. Nyhetsbomben var väntad – men slog ändå ner med dunder och brak i trav-Sverige i somras.

Åke Svanstedt, som varit kung inom svensk travsport de senaste åren, hade öppet berättat att han kikade mot USA och att han förr eller senare skulle ta sitt pick pack och lämna Sverige för landet i väst.

Men när nyheten avslöjades av Sportbladet 1 juli i somras slog det som en bomb i trav-Sverige.

Kung Åke skulle flytta – och lämna Sverige bakom sig.

I en exklusiv intervju berättade han:

–  Det här är ju inte ett beslut som har kommit över en natt direkt. Jag har funderat på det här länge och övervägt det noga.

Shoppat toppstammat

I slutet av oktober i höstas var det så dags. Efter en avskedsfest, som var en överraskning till Åke, med mycket tårar och skratt, gick resan över Atlanten – till träningsanläggningen Vero Beach i Florida.

”Svanen” har sedan dess ”bott” på unghästauktioner, och väl uppbackad av kapitalstarka hästägare från Sverige, har han shoppat toppstammade pållar till höger och vänster.

Både i Lexington och Harrisburg.

Det mest spektakulära hästen i stallet hittills: kritvita passgångaren med det mycket passande namnet White Bliss.

Tusentals mil från Bjertorp

Under vintern kommer Åke Svanstedt att träna sina talangfulla unghästar på gården i solen i Florida för att nästa år börja tävla med sin nya gröna armada. Den här gången hundratals mil från förra gården Bjertorp utanför Skara och under amerikansk flagg på banor som bland andra Meadowlands i New York.

Trav365 önskar; lycka till Ake.