Malmrot: ”Det här är nästan svårt att ta in”

Bekräftat: TV4-profilen blir ny sportchef på Sveriges största travbana

TV4-profilen Anders Malmrot, 45, tar över som ny sportchef på Solvalla.

Vid lunchtid bekräftade storbanan uppgifterna.

– Det är nästan svårt att ta in, säger Malmrot om sin nya yrkesroll.

Unders torsdagsmorgonen sipprade uppgifter ut om att den populäre TV4-profilen, Anders Malrmrot, spelexpert i travets tv-sändningar, skulle vara klar som ny sportchef på Solvalla, något som facktidningen Travronden var först med att skriva.

Vid lunchtid bekräftade storbanan de uppgifterna, då de skickade ut ett pressmeddelande om att Malmrot nu tar steget ut ur rutan för att styra det sportsliga på Sveriges största travbana..

– Det känns fantastiskt att få chansen att vara med på ”Valla”. Jag tror banan har ett spännande år framför sig. Att sedan vara en del av Elitloppet och stämningen när jag varit där och pratat med dom gör att jag en bra känsla för Solvalla. Det är oerhört smickrande att få chansen att ta den här tjänsten, säger Anders Malmrot till Trav365.

”Haft världens bästa jobb”

Att lämna ”drömjobbet” som spelexpert i TV4 var inget enkelt val.

– Jag har tyckt att jag haft världens bästa jobb och trivts varenda dag tillsammans med fantastiska kollegor i tv-världen. Men det är lite som en ”once in a lifetime”-känsla att få den här chansen på Solvalla. Jag älskar att stå på stallbacken på tävlingsdagar och vara en del i det. Man får feedback när man är på plats och man får verkligen se hur mycket trav verkligen betyder för folk, den insynen får du inte i en studio. På plats kan man bolla tankar och idéer och det stimulerar. Det är det jag ska göra framöver och det blev övervägande när jag till slut hade en lista på plus och minus. Det var egentligen inget svårt beslut att ta. Det är en liten ny värd, se bakom sportens världs, jag har ju varit mer i spelets värld hittills. Men jag känner mer och mer, för varje år som går, att jag blir lite mer sport och lite mindre spel i mitt tänk. Det här känns som en naturlig övergång. 

Sportchefsrollen är inte bara guld och gröna skogar, är du rädd för att få mycket skit?

– Det får man räkna med, det kommer uppstå konflikter där folk inte kommer tycka som jag, men jag har haft en ganska utsatt roll som spelexpert också, det är inget nytt att man får något slängt efter sig. Jag är ganska luttrad.

Den 1 januari tillträder Malmrot sin nya tjänst. 29 december gör han sin sista tv-sändning.

– När jag har gått och lagt mig på slutet, efter att jag tagit det här beslutet, så har det nästan varit svårt att ta in.

Kan du redan nu berätta om någon vision du har för Solvalla?

- Jag måste sätta mig in hur det är på Solvalla, det är väldigt ytligt än. Men tisdagarna under 2018 kommer bli viktiga, där finns det en egen tävlingsdag att göra något kring. Kan man göra något åt publikkrisen? Förutsättningarna finns i alla fall kring tisdagarna, säger Anders Malmrot. 

”Rätt spelare på rätt positioner”

Markus Myron har varit Solvalls sportchef sedan 2014. När Anders Malmrot kliver in i den rollen omorganiserar travbanans i sitt styre och Markus får en helt ny roll.

– Vi stärker upp och går in i 2018 med en organisation som känns både stark och specialiserad. Vi går in i en positiv utmaning, tycker vi, med det nya tävlingsschemat och med positiva ekonomiska aspekter från pokalåret. Då vill vi kunna förvalta det på bästa möjliga sätt. Vi har kommit fram till att vi behöver både en marknadskommunikationschef och en sportchef. Jag fick möjlighet att välja vilken roll jag ville ha och valde att arbeta med marknad och kommunikation, vilket jag också redan gör en del av det i min nuvarande befattning. Då startade arbetet med att försöka hitta en ny sportchef och vi behövde inte tänka många minuter innan Anders Malmrot kom på tal. Han är en drömrekrytering för sportchefsjobbet.

Hur känns det för dig?

– Kanonbra! Man måste inse driva en organisation, det är en lagsport, du måste ha rätt spelare på rätt positioner för att det ska fungera bra. Anders är en kanonkille,  så oerhört skicklig och analytisk, jag kan inte tänka mig en bättre person för rollen än Anders.

Det blir en del förändringar för dig, vad kommer du sakna mest från jobbet som sportchef?

– Det har varit helt fantastiska år och att få vara med och ta ut 16 hästar till Elitloppet har jag kallat ”travsportens hedersuppdrag”. I en drömvärld hade jag fortsatt bjuda in hästar till Elitloppet under resten av mitt liv, men det är ju inte så det fungerar och jag är övertygad om att Anders kommer göra ett ännu bättre jobb än vad jag gjorde. Det är ju så, när man ska bygga ett lag, då måste man vara beredd att ge upp saker som betyder någonting. Jag har tänkt mycket på båda rollerna och jag kommer bidra mer till Solvalla och travsporten i den nya rollen än vad jag gjort innan, Anders kommer göra det fantastiskt i sin roll och tillsammans blir vi oerhört starka.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN