Nu är det hästarna som gäller för Kent

TRAV

Kent Carlsson var en gång i tiden ett av världens bästa tennisproffs.

Numera föder han upp och tränar travhästar tillsammans med frun.

– Hästar är mitt liv men visst händer det att jag fortfarande plockar upp ett tennisracket, säger Kent.

Kent Carlsson spelade sin första ATP-turnering som 15-åring och var som bäst rankad nummer sex i världen. Tyvärr tvingades Kent lägga skorna på hyllan redan vid 22 års ålder.

– Mina knän höll helt enkelt inte för påfrestningen och eftersom jag inte ville operera dem så togs beslutet att gå i tidig ”pension”, ett beslut jag aldrig ångrat, avslöjar Kent.

När man ber Kent plocka fram sitt bästa tennisminne blir svaret:

– Höjdpunkten var när jag gjorde debut i Davis Cup 1986. Att respresentera Sverige var det största som fanns på den tiden.

Hur det slutade? Vinst med 3-0 i set mot favorittyngde Miroslav Mecir.

– Jag spelar en del tennis på motionärsnivå numera, med blandade framgånger, säger Kent med ett skratt.

Det handlar först och främst om att träffa vänner och jag tycker att tennis är minst lika kul nu som när jag var som bäst. Kents far Lars-Göran var amatörtränare en gång i tiden och vann en del lopp med Okino, så det var rätt naturligt för det forna tennisesset att sadla om till travet.

Travfamilj

– Jag kommer från en riktig travfamilj där även brorsan Thomas håller på med hästar. Han har bland annat arbetat som lärling hos Kjell Wallin och är numera hovslagare.

– Själv har jag en del hästar i träning, men arbetar främst med uppfödning och det administrativa. Det är frugan min som sköter själva träningsbiten på gården. Tjusningen med hästuppfödning är att man är med från starten och följer hästens utveckling från föl till tävlingshäst.

– Min första häst var Twicki Boy, den hade jag en tredjedel i. Intresset för travet stegrades allt eftersom och nu är jag hästbiten som aldrig förr.

Kents främsta merit som uppfödare är utan tvekan då Electra Skift vann Svenskt Trav-Oaks 2005 med Erik Adielsson i sulkyn.

– Jag och hästens tränare, Stig H Johansson, har haft ett nära samarbete under många år och den segern smäller högst i min karriär. Framför allt var det oerhört ärofyllt att vinna ett lopp av den digniteten. I år ska hon försöka växa in i stoeliten men det är trots allt ett stort steg att ta för en nybliven femåring.

Bland de egentränade unghästarna utmärker sig först och främst Hobbe och Heartbreaker, båda med "efternamnet" Skift.

– Duon har väldigt mycket grundträning i sig och det blir jättekul att följa deras utveckling den närmsta tiden.

Kent Carlsson är uppfödare till 3 Estrella Skift (V64-2) och har följande att berätta om henne:

– Hon har ännu inte rosat marknaden utan mest hängt med i seg stil i loppen. Visserligen har jag inte några större förväntningar på henne i kväll men uppgiften ser trots allt öppen ut och en plats bland de

tre främsta ska det kunna bli, säger Kent.

Micke Korhonen