"Fylking borde vara som sin häst - valack"

1 av 2
TRAV

Västerbo Morronzoo är inte främst känd för sina prestationer på travbanan.

Det är i första hand delägaren Gert Fylking som gjort att det skrivs och talas om hästen.

Själv marknadsför han den väl genom sitt eget radioprogram Morron Zoo i RIX FM.

- Gert har till och med hotat med att ta ut amatörlicens, men jag hoppas att han faller för åldersstrecket, säger tränaren Michael Demmers.

Gert Fylking är slängd i käften i rollen som radiopratare men har också travet i blodet genom sin kusin, den legendariske kusken Karl-Gösta Fylking.

– Han är kul att ha som ägare. Vi har känt varandra sedan jag var fem år och stallet har fått vara med om mycket roligt tack vare honom. Det har exempelvis blivit teaterbesök för hela personalen, säger Demmers.

Han beskriver Fylking som en ägare som inte lägger sig i den dagliga träningen.

– Däremot vill han ofta vara med och välja kusk. Det är förstås helt ok, så länge han inte vill sätta upp sig själv, säger han.

Ny kändishäst på gång

– Han verkar vara uppskattad som ägare, många andra tränare drar i honom och försöker få honom att äga häst hos dem.

Och planer på en häst till finns det. Fylking funderar på att köpa en häst som han ska äga ihop med nio andra kända personer.

– Vilka det blir vet bara han. Hans tanke är förstås att en sådan häst skulle ge PR både för stallet och travsporten i stort, säger Demmers.

Finns det några likheter mellan hästen och ägaren Fylking?

– Snarare olikheter. Morronzoo är lugnare och har mer hår än Gert. Sen borde kanske Gert ha varit valack, precis som hästen, säger Demmers med ett skratt och syftar på att Fylking snart får sitt sjätte barn.

Hur ser du på Västerbo Morronzoos framtida karriär?

– Han är ju efter Armbro Goal och de brukar bli bättre ju äldre de blir. Personligen hoppas jag att han kan starta i Frankrike i framtiden. Jag tror att han skulle passa ypperligt där eftersom han är stark och gillar det sätt loppen körs på. Men då måste han förstås först tjäna ihop 700-800 000 kronor, konstaterar Demmers.

Femårige Västerbo Morronzoo har vunnit fyra av 26 starter och tjänat drygt 143 000 kronor.

På onsdag är det dags för rikstotoförsök på Solvalla.

– Han har tjänat minst pengar av alla men jag är inte orolig för det. Jim Frick känner honom väl nu. Det är en stor fördel, han är en sådan som man måste lära känna för att det ska fungera fullt ut.

Ni har fått ett snävt fjärdespår i volten...

– Det är inga problem, hästen är travsäker och Frick är ju van att vända upp med tjuriga kallblod. Min hälsning till spelarna är att han definitivt ska med på kupongen, säger Michael Demmers, som har 30 hästar på träningslistan men saknar den riktigt stjärnan.

– Efter Västerbo Daylight har vi inte fått fram någon fixstjärna men jag hoppas att det kommer. Jag har några som har potential att gå långt, exempelvis Västerbo Face Off, Västerbo Perrion och Naglos helsyster Nassau Town.

Ett reportage om Gert Fylking och det populära radiogänget visas under dagens lunchsändning i Tv4 med start 13:00.

Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM