Linda om nackdelen med att bli gravid

Funderar på att sluta som proffs

TRAV

Är du kvinna och travtränare?

Går du dessutom i barnatankar? Glöm det!

– Som egen företagare har man inget ekonomiskt skydd om man blir gravid, avslöjar Linda Hedin som själv väntar barn.

Linda Hedin har varit proffstränare sedan tre år tillbaka.

I fjol blev hon gravid och upptäckte att det inte är ”en kvinnas värld”.

– Det går ju inte att köra lopp när man är gravid, där försvinner 50 procent av inkomsten, och eftersom jag är egen företagare så har jag inte rätt till tidig havenskapspenning. Det sociala skyddet måste bli bättre för oss kvinnliga proffstränare, säger Linda.

Som om inte det här var nog så har Försäkringskassan ännu inte betalat ut sjukersättning, samtidigt som Linda tappat häst-ägare som bytt tränare.

- Försäkringskassan verkar ha väldigt långa

handlingstider... Så just nu har jag inget annat val än att leva på min sambo, samtidigt som en lärling vid namn Thomas Claesson håller ställningarna i stallet.

Tappat hästar

- Ett tag hade vi runt 17 hästar i stallet men sedan graviditeten så har den siffrat sjunkit till fem, men det hade jag på känn. Jag vill klargöra att det inte är på ägarna som jag är besviken, utan på regelverket som näst intill omöjlig fortsatt tävlande för oss få kvinnor som trots allt valt att slå oss in i proffstränaryrket och samtidigt vill ha barn.

- Som det är nu så måste vi kvinnor mer eller mindre välja bort barn om vi vill vara framgångsrika i branschen. Tyvärr har jag ingen bra lösning på problemet.

Linda Hedin ångrar dock inte beslutet att bli proffstränare.

- Nej, det gör jag inte. Jag har drivit en mindre verksamhet och hela tiden förbättrat mina siffror. Man har dessutom synts en del i tv, men kanske inte i den omfattningen som jag önskat.

På lördag får vi dock välbehövlig reklam då egenägda Zillens Victoria startar.

Vi får se vad som sker längre fram under året, jag har faktiskt övervägt att ge upp proffstränaryrket och istället bli amatör. Eller varför inte djursjukvårdare?!

Djursjukvårdare?

- Ja, eftersom jag älskar djur och faktiskt pluggade till att bli just djursjukvårdare så vore det ett naturligt steg att ta om jag beslutar mig för att lämna travet. Anledningen till att jag till sist valde travet var att jag är en sådan

tävlingsmänniska. Visst spritter det i benen även nu och jag skulle hemskt gärna vilja köra lopp. Så fort barnet ploppat ut så...!

Nedkomsten är planerad till 27 mars. Flicka eller pojke, Linda?

– Det får bli en överraskning. Vi stötte dock på problem när tapeter skulle inhandlas – så det blev neutrala färger, säger Linda och skrattar.

Om Zillens Victoria (V75-1) har Linda följande att berätta:

– Hon har haft mycket otur på V75 tidigare men är nu bra i ordning. Vi har siktat på just det här loppet en längre tid och kusken släpper inte ledningen om han skulle nå dit. Med tanke på att vi har det så knapert ekonomiskt så kanske de övriga kuskarna i loppet är lite bussiga och låter oss vinna? Skämt åsido, jag är mycket nöjd med hur Zillens känns för dagen men det är alltid tufft inom rikstoton. Förhoppningsvis kan hon tävla barfota fram, då blir hon snabbare, avslutar Linda.

Micke Korhonen