Blekkan tillbaka på svenska V75

Norskt besök på Bergsåker

TRAV

Mannen med mustaschen.

Ja så beskrivs ibland den norska travprofilen Jomar Blekkan.

På lördag så gästar den välkände norrmannen Sverige och Bergsåkers V75-omgång med två egentränade hästar.

– Jag har chans på vinst med en av dem, meddelar Blekkan.

Det var ett bra tag sedan Jomar Blekkan senast deltog i svenska V75. Nu på lördag så får vi dock se den norske travprofilen under Bergsåker V75-tävlingar. Hur är läget Jomar?

– Det är bara bra tack. Även om jag kör en hel del i Östersund så har det varit lite väl lång tid sedan jag senast provade i svenska V75. Nu blir det dock av och det kommer bli roligt, säger Blekkan.

Norrmannen som för de flesta svenskar är känd som kusken bakom flerfaldiga miljonären Bork Rigel, kommer med två egentränade hästar på lördag.

Först ut är Slått Eld i kallblodsloppet. En häst som vi svenskar främst känner igen genom hans segrar i både det svenska kriteriet och det svenska derbyt.

– Slått Eld har fin form, men har som många hästar lite problem att gå upp i högsta klassen nu när han blviit fem år gammal, säger Blekkan. Jag tycker dock att han gjort det bra så här långt men väljer att ligga lite lågt på lördag. Kort distans ser jag inte som någon fördel heller, så en slant i första hand och maximalt att hoppas på är en platsplacering. Jag tror dock inte att vi vinner.

Vidare till den sjätte avdelningen sedan där Jomar startar en häst som inte alls är lika känd som hans andra starthäst under V75-omgången. Vad är Magdalena Spur för typ av häst?

– Hon är lik Slått Eld på det sättet att hon också är fem år och att hon precis som honom sprang in bra med pengar som tre- och fyraåring. Den här säsongen har hon inlett lovande med fyra starter och vunnit samtliga.

Övriga egenskaper?

– Hon har bra löphuvud och är rätt så snabb ut bakom bilen också.

Magdalena Spur blir hårt betrodd, men står samtidigt väldigt tufft inne i loppet?

– Ja det gör hon. Men vad jag kan läsa mig till så är det en rätt så tunn silverdivision så jag tycker inte det spelar någon större roll.

Du sade att hon är rätt så snabb från start, men konkurrenterna både invändigt och utvändigt kan sticka iväg rätt så kvickt från början dem också.... Hur blir taktiken?

– Jag har dålig koll själv på hur snabba de andra är, men jag kan säga att vi laddar ordentligt från start. Man får vara väldigt snabb för att hinna svara ut henne.

Och förhoppningarna, hur långt sträcker sig dom?

– Jag hoppas kunna leda runt om, avslutar Jomar Blekkan.

Mattias Spante, Minimedia