"Banan ser fin ut"

Senaste intervjuerna med kuskar och tränare

TRAV

Jan-Åke Hoas anlände till Bergsåker vid 11-tiden. Med sig har han V75-favoriterna Picture Ås och Go On Pale.

– Resan har gått bra och banan ser fin ut. En del säger att man kan köra barfota men mina hästar tävlar med skor runt om, säger Jan-Åke Hoas.

Vad säger du om Picture Ås i gulddivisionen?

– 5 Picture Ås (V75-3) var riktigt bra i årsdebuten och vann helt okörd enligt Torbjörn Jansson. Efter det har hästen bara gått sin normala lugna träning och allt känns bra. Han är pigg och glad och verkar trivas med livet.

Idag är det voltstart och femtespår. Kommentar till det?

– Hästen är säker på benen så voltstart är inga problem. Det ska mycket till för att han ska galoppera.

– Han är ruskigt vass på speed och vi får hoppas att han får ett bra lopp. I så fall är han med i striden och jag tror på en bra vinstchans. Att distansen är 500 meter längre är heller ingen nackdel.

Go On Pale har blivit nedstruken till innerspår i V75-avslutningen. Är det en nackdel?

– Ja, han kan bli fast invändigt eftersom han inte kan öppna.

Efter tre raka segrar blev det så galopp i senaste starten. Förklaring?

– Han fick grussprut på sig och det tålde han inte. Tidigare har hästen gjort lite som han vill och galopperat i ett par starter för att sedan sköta sig. Men nu tycker jag ändå att han har blivit bättre i psyket, även om han kan vara lite tjurig ibland.

– Men annars har jag inget att klaga på och han känns för jäkla fin i träningen. Löser det sig under vägen är han med i striden.

Bästa chansen?

– Det är Picture Ås, eftersom han är säkrare.

Borderline har bra styrka

Bert-Olov Rosendahl tränar vinstmaskinen 1 Borderline (V75-5) som gör V75-debut med ordinarie kusken Patrik Nygren efter sex vinster på åtta starter.

– Det är lite tuffare i V75 även om favoriten blev struken. Han är inte direkt långsam ut men heller ingen blixt och det kan bli lite problem i starten. Han tar i rejält och skulle han bli instängt finns risken att han hetsar upp sig.

– Han uppträder dock lugnare sedan vi fixade till honom i munnen inför den senaste starten. Den långa distansen fungerar bra för honom och han visar fortsatt fin form i jobben. Det blir inga ändringar, skor runt om och ett öppet huvudlag.

Zillens kan ta en Viktoria från spets

Linda Hedin tränar startsnabba 3 Zillens Victoria (V75-1) som visade finfin form som knappt slagen senast.

– Vi var jättenöjda senast, hon gick med full fart över mål. Det vara bara så att den som vann gick ännu fortare och slog oss precis på linjen. Hon känns jättefin i jobben och har gått framåt med loppet, jag räknar med att hon kommer att vara ännu bättre nu.

– Med en så startsnabb häst över rätt distans och från ett bra läge, så måste vi ladda för ledningen. Kommer hon dit så körs hon där eftersom hon trivs bra där. Senast gick hon barfota fram men jag tror att det till och med går att köra barfota runt om. Annars blir det som senast och det blir ett helstängt huvudlag igen.

– Det är alltid tufft i V75 men kommer hon till ledningen bör hon vara bland de tre, och jag blir inte förvånad om hon eftersom hon känns så otroligt fin i jobben.

Persson dominerar kallblodsloppet

Jan-Olov Persson har inte mindre än fyra hästar till start i kallblodsloppet. Han kör själv storfavoriten Fakse, men varnar lite för två av sina andra hästar.

– 10 Fakse (V75-4) var jättebra när han vann i Norge senast. Trots ett lopp utvändigt om ledaren kunde han vinna anrika storloppet Jacob Meyers Pokal. Det var nog det bästa loppet han har gjort i karriären.

– Efter det har han känts fräsch och fin hemma i träningen och formen är på topp. Läget är som det är med bakspår, och den korta distansen är ingen fördel. Men så bra som hästen känns ska det vara en bra vinstchans. Jag tycker dock att man ska gardera Fakse med tanke på läget, säger Jan-Olov Persson.

– 8 Järvsömolle (V75-4) avslutade riktigt vasst senast men behöver ett smyglopp för att komma till sin rätt. Han får köras på chans även idag och med rätt resa är det inte omöjligt. Hästen känns väldigt fin och garderar man Fakse ska Järvsömolle med.

– 15 Vinning Kos (V75-4) känns faktiskt riktigt fin och är klart uppåt formmässigt. Han är speedigast av mina hästar men behöver tur ifrån det här läget. Det är inte lätt att vinna ifrån 20 meters tillägg över sprinterdistans. Möjligen en jätterysare.

– 6 Sundbo Kravall (V75-4) har fått ett bra spår eftersom han är snabb ut. Det är också passande kort distans men jag har ändå svårt att se honom vinna. Vi får vara glada om han kan tjäna pengar, säger Jan-Olov Persson.

Kari ligger lågt

Kari Lähdekorpi har nio hästar till start inom V75. Själv är han dock inte på plats, utan ligger hemma i TV-soffan när vi når honom på telefon.

Kari ligger också mycket lågt angående dagens vinstchanser.

– Tyvärr har jag ingen feeling för att det blir någon seger idag. Flera av mina hästar har alldeles för dåliga lägen, säger Kari Lähdekorpi.

– 5 Elias Boy (V75-1) kunde inte öppna något senast och blev fast med krafter kvar. Han känns fin i träningen men det var länge sedan hästen vann.

– 8 Stensro General (V75-1) har bra form men ett iskallt läge. Jag tror inte att han vinner på V75 ifrån spår åtta över 1600 meter.

Men i V75-avslutningen har du uttalat dig i en tidning att Made For Victory borde vinna. Stämmer inte det?

– Njae, så har jag inte sagt. Det citatet är taget ur sitt sammanhang. Jag tycker att hästen borde vinna, men tror inte att han gör det. Han är nämligen vek sista 100 metrarna och över full distans i V75 är jag tveksam.

Stig H om sina V75-hästar

Stig H Johansson har fem hästar till start i dagens V75-tävlingar. Så här säger han själv på sin hemsida, stigh.se, om dagens chanser.

– 12 Davidson A.U. (V75-1) är på väg uppåt i form och såg fin ut senast. Att det bara blev ett femtepris berodde på att han inte fick fritt fram till slut. Erik tyckte att hästen var pigg i mål. Synd att Davidson A.U. fick ett så dåligt läge nu, för det går ju i princip inte vinna sprinterlopp i V75 från spår tolv. I så fall ska han ha maximal flax.

– 15 Florence Broline (V75-2) oturen har förföljt henne den senaste tiden och hon är minst lika bra nu som när hon vann ett V75-lopp i december. Senast på Solvalla fick hon en fin löpning, men felade snöpligt när hon skulle anfalla i sista kurvan. Känns fin i lugna jobb och gör nog ett bra lopp nu också. Jag tror ändå inte att hon normalt kan slå en häst som Salma Boko.

– 2 Green Chili (V75-3) står på Hårby och sköter träningen där utan anmärkning. Har också varit duktig i de två starter hon gjort i vinter efter en tids vila. Distansen är ingen fördel för henne, men hon är kvick ut och möter ju inga av de bättre guldhästarna. Den som garderar loppet ska kanske inte glömma henne helt.

– 11 Always Alluring (V75-6) var jag lite osäker på hur han skulle fungera i första starten i min träning, men han skötte sig fint som tvåa. Kunde till och med ha vunnit med lite bättre flyt på vägen. Han har varit både upp och ned i jobben sedan dess och är inte helt lätt att hålla fräsch. Har dock varit helt okej i de två senaste jobben. Ett dåligt läge nu gör att han behöver massor av tur för att vinna, men helt avsågad är han nog aldrig.

– 9 Lindy Later (V75-7) har efter kastreringen förra året blivit bättre i de flesta avseenden. Numera håller han ihop bra och är stabil och okomplicerad i loppen. Har haft ett nästan osannolikt flyt med löpningarna en längre tid och jag måste tillstå att resultatraden är lite smickrande. Han ökar stadigt i kapacitet, så visst ska han räknas med viss chans nu också. Har gått barfota fram på slutet, men nu blir det nog skor runt om. Jag tror inte att det ska påverka honom så mycket.

ATG Idag