"Han går bäst i ryggar"

Senaste kusk- och tränarintervjuerna

TRAV

Kari Vaaraniemi har tre hästar till start och han tycker att två av dem ska räknas med chans.

– 4 Super East (V65-1) känns riktigt fin i jobben och formen är bra. Senast strulade det, han var för ivrig och blev lite störd, utan galoppen hade han varit med i segerstriden. Nu är distansen en fördel och spåret går bra, han är till och med hyfsad ut.

– Han går bäst i ryggar men motståndet är inte så blodigt och han kan nog duga från alla positioner i detta gäng. Man kan inte lite på honom till 100 procent, han kan bli för ivrig ibland, men bara det inte strular så måste han vara med och göra upp om segern. Det blir inga ändringar och han är vår bästa chans i dag.

– 1 Hickory Crown (V65-5) hittade vi passande lopp i Finland för att han skulle få bygga upp självförtroendet. Senast galopperade han men visade fin form efter och hade varit bland de tre felfri. Formen är bra och läget passar. Det går inte att ladda med honom de första stegen, han måste stå rakt, men sedan kan han öppna bra. Jaako känner hästen bra och det finns chans på ledningen.

– Han är väl bäst på medeldistans men när han är i form som nu så går kort lika bra. Face the Evil är kanske överlägsen men de andra kan han slå. Jag tror vi har bra chans på andraplatsen men det kan strula för favoriten från bakspår och i så fall har vi klar segerchans. Det blir inga ändringar.

– 10 Tiger Ru (V65-6) har varit lite trög och vinsten för tre starter sedan var i ett mycket billigt lopp. Vi har därför lagt om träningen och jobbat honom hårt i backen, och jag tyckte att han var förbättrad i den senaste starten.

– Formen ska vara fortsatt uppåt och distansen passar. Det blir inga ändringar och han får smyga med i ryggar. Nu är det några för tuffa emot och vi får vara nöjda om han kan sluta trea eller fyra.

Salmela är inte segersäker

Petri Salmela tränar tre V65-hästar och brukar ha bra koll, men i dag väljer han att ligga lite lågt.

– 4 Fittipaldi (V65-2) har varit uppe i Norrland och tränat bra på slutet. Distansen är en klar fördel men fjärdespåret är ett litet orosmoment. Klarar han starten så är han travsäker sedan. Han kan han öppna snabbt och är bäst när han är med där framme, men är väl knappast något spetsbud.

– Han är van vid hakar sedan tidigare och det är inget problem. Han har gått med ett halvstängt huvudlag på slutet men det kanske blir ett helstängt i dag. Felfri har han chans och ska vara med i platsstriden.

– 4 Erti’s Cinderella (V65-3) är ingen segerkandidat, hon hänger bara med i loppen. Får hon det perfekt serverat kan hon ändå bara vara trea-fyra som bäst. Det blir inga ändringar.

– 11 Self Timer (V65-5) var bara dålig senast. Enligt Jorma kändes hästen nästan bättre än någonsin men han gick ingenting. Vi har tagit prover men dessa har inte visat några fel. Det var inget bra fäste senast och kanske ledsnade han bara för han var inte alls trött i mål.

– Visst är han bäst barfota men han har vunnit med hakar förut så det var inte förklaringen. I jobben känns det som att formen är fin men efter den senaste insatsen måste jag ändå ligga lågt. Han får smyga med så länge det går och skulle han ha en bra dag så finns alltid chansen där, men då måste det nog strula för Face the Evil.

Jorma kör Buchts bästa chans

Mats Bucht har tre starthästar på V65 och låter uppåt på två av dem.

– 3 Queen South (V65-1) har fördel av att tävla på isbana. Hon är hyfsad ut men knappast något spetsbud. Jag tror inte att ledningen skulle vara aktuellt i alla fall, hon ska smygas i stället. Distansen är ingen fördel för henne och felfri får hon sikta på att tjäna en fin slant.

– 12 Paradis Oskar (V65-1) har fin form och har gått bra på lång distans. Visst måste man ha lite tur från såna här lägen men han har bäst chans av mina två i loppet, han är en klart bättre häst i grunden.

– Förra vintern gick han inte så bra på isbana men den här säsongen fungerar aktionen bättre för honom och jag tycker inte att det är någon nackdel. På den fina formen kommer han att vinna när som helst men jag vet inte om det blir i dag. Med rätt resa ska han ändå ses med vinstchans.

– 6 Diablo Quick (V65-2) är ingen glänsare i jobb, han är helt enkelt en tråkig sort men han höjer sig när det blir dags för tävling. Han går bara lugna jobb mellan starterna men jag tycker att han har jobbat lite bättre efter den senaste starten.

– Han vill ha bra fäste och verkar trivas på isbana. Han kan nog öppna lika bra med volt- som med bilstart och jag hoppas att Jorma kommer bra iväg eftersom hästen bara går i ledningen eller dödens. Kommer han till spets så körs han där och han är vår bästa chans. Senast gick han med ett helstängt huvudlag och det blir inga ändringar.

Tror på toppchans med Trollyn

Petra Stenberg har två lägesgynnade helbröder till start och hoppas på dubbelseger i kallblodsloppet.

– 1 Trollnin (V65-4) hade problem med halsen och har inte fungerat sedan han kom tillbaka, det har inte varit samma tryck i honom i de tre senaste starterna. Senast gick han med ett helstängt huvudlag men blev rädd och galopperade. Han känns fräsch och fin och nu får han gå med ett öppet huvudlag.

– Vi har lagt om träningen på honom och han går ridjobb numera. Jorma har alltid lyckats bra med hästen och aldrig varit sämre än trea. Jag hoppas att han kan hålla ledningen och sedan släppa till stallkamraten. Trollnin är inget vinstbud men kan ta en plats med rätt resa och Jorma i sulkyn.

– 3 Trollyn (V65-4) vann lätt senast och Ove A var mycket nöjd. Hästen har tränat bra på rakbanan och det blir inga ändringar. Taktiken är att försöka komma till spets och han ska räknas med toppchans därifrån.

ATG Idag