Björn Goop på väg mot nytt rekord

Foto: Kanal75
Björn Goop har redan överträffat sig själv jämfört med förra året. Hittills har han vunnit 50 segrar, mot de 45 segrarna han vunnit vid den här tiden förra året.
TRAV

Förra året blev Björn Goop inte bara den vinstrikaste kusken i Sverige – utan också i Europa.

Nu är 30-åringen på väg att slå fjolårets fantastiska rekord på 501 segrar.

– När det gäller Björn verkar det inte finnas några gränser, säger kuskkollegan Ulf Ohlsson.

Med sina 501 segrar hamnade Björn Goop på tredje plats över de vinstrikaste championkuskarna i världen förra året. Nu ser det ut som om stjärnkusken kan vara på väg mot ett nytt rekord. Till och med den 18 februari har han vunnit 50 segrar – att jämföra med samma tid förra året, då han hade hunnit med 45 segrar.

– Jag hade ju semester i början av förra året, så jag kom igång senare. Jag har öppnat väldigt bra i år, men har också haft mycket fler tävlingsfria dagar jämfört med förra året.

Du har sagt att du ska ta det lugnare i år, gör du det?

– Ja, det försöker jag göra. Jag är mycket mer medveten om hur jag åker och så där.

Någon slags semester väntar också Björn under året, även om han inte har bestämt när eller hur. Siktar på att slå sitt eget rekord är ingenting han gör medvetet.

– Jag kämpar för att göra ett så bra år som möjligt såklart. Men det är inte så att jag letar upp kuskligan och jämför. Visst läser jag om den dyker upp i tidningen, men jag har sällan tid med sånt eftersom jag tävlar så mycket.

"Björn är alltid först"

Björn Goops konkurrenter och kollegor har dock fullt förtroende för honom och hans chans att slå rekord igen.

– När det gäller Björn verkar det inte finnas några gränser, säger Ulf Ohlsson som ligger trea i den allsvenska kuskligan. Jag trodde redan när Åke Svanstedt vann 300 lopp [1998 reds. anm] att det snart var stopp, men Björn har bevisat motsatsen. Han är helt otrolig.

Även Örjan Kihlström och Erik Adielsson tror att Björn kan lyckas, även om det blir kämpigt.

– Möjligt är det väl om han kör lika hårt som ifjol. Och det beror på om han själv vill satsa på det eller inte, säger Örjan Kihlström.

Han får medhåll av Erik Adielsson.

– Det finns inga rekord som är omöjliga att slå, även om det blir svårt.

Är det något ni tänker på som kuskar, hur det går i kuskligan?

– Jag gör inte det. Jag gjorde det för ett par år sedan när jag stred med Jorma Kontio om att om att vinna flest lopp i Sverige, men nu är det inte aktuellt längre, säger Erik Adielsson.

– Det är klart man håller lite koll och själv är jag nöjd om jag kan ligga runt 240 segrar och runt tre miljoner kronor i inkörda pengar, säger Ulf Ohlsson.

– Nja, numera vet man ju att Björn alltid är först (skratt). Men det är klart, man kollar och jämför, säger Örjan Kihlström.

Fakta: Kuskligan fram till 18 februari 2007

Sandra Jonsson, Minimedia