Solvalla tar hårdare tag mot doping

Elitloppet 2006 ska inte upprepas

TRAV

Elitloppet 2006 slutade i dopingskandal då både vinnaren Jag de Bellouet och tvåan Lets Go tävlade med otillåtna medel i kroppen.

I år vill Solvallas sportchef Mattias Stenby inte uppleva något liknande.

– Nej, i år kommer alla tränare att informeras tydligare om vilka regler som gäller, säger Stenby.

Få har särskilt goda minnen av Elitloppet 2006 då segern efter flera dopingturer tillskrevs trean i mål - Conny Nobell och Björn Goop. I år vill Solvalla inte att scenerna från 2006 upprepar sig så därför har man i samråd med STC tagit fram nya föreskrifter till årets Elitlopp.

– Vi har tagit fram de allmänna reglerna om läkemedel på fem olika språk. Dessa kommer alla tränare till de inbjudna få ta del av och acceptera för att en start i Elitloppet ska vara möjlig, säger Solvallas sportchef Mattias Stenby.

Större försiktighet än så tycker Stenby inte att man från banans sida kan vidta.

– Nej, det känns som att vi tagit vårt ansvar i frågan då för att minimera förekomsten av doping i Elitloppet 2007, säger Stenby.

Kommer man från Solvallas sida att vara mer försiktig vad det gäller inbjudan av hästar som i andra länder tävlar på i Sverige otillåtna preparat?

– Nej, det finns ingen anledning. Om vi tar Tweedle Dum (som tävlar på lasix reds. anm.) som exempel finns det ingen anledning för oss att vara skeptiska. Huvudsaken för oss är att de accepterar de regler som gäller i Sverige om de ska vara med i Elitloppet, säger Stenby.

Som erkänner att han käner en viss oro inför årets största lopp i Sverige.

– Självklart vill vi inte uppleva något liknande det som hände ifjol, avslutar Stenby.

Thomas Sandberg, Minimedia